Hjem
Institutt for politikk og forvaltning
MULIGHETER I ARBEIDSLIVET MED EN MASTERGRAD I POLITIKK OG FORVALTNING

Sustainability & Improvements Advisor

Våren 2024 fullførte Kastriot Misini mastergraden sin ved vårt institutt. Kort tid etter fullført grad fikk han seg jobb i Aker Solutions.

Hovedinnhold

Jeg har alltid vært interessert i krysspunktet mellom staten, næringslivet og samfunnet.

Hvorfor valgte du å studere politikk og forvaltning?

Jeg har alltid vært interessert i krysspunktet mellom staten, næringslivet og samfunnet. Hvordan makten skifter hender mellom offentlig forvaltning, som setter rammene, og næringslivet, som utfører arbeidet, samt hvordan dette samspillet påvirker samfunnet på et lokalt nivå, synes jeg er veldig interessant. Etter at jeg gikk gjennom de ulike utdanningsmiljøene og studiemulighetene, fant jeg ut at administrasjon- og organisasjonsvitenskap ga meg det bredeste og mest helhetlige perspektivet på hvordan disse prosessene former samfunnet.

Hva jobber du med nå?

Akkurat nå leder jeg bærekraftsarbeidet ved Aker Solutions sitt Stord-verft, et av Norges største verft. Jeg har ansvar for å støtte organisasjonen i bærekraftsrelaterte saker og leder verftets bærekraftsgruppe, hvor vi har en handlingsplan som jeg sikrer blir fulgt opp. Jeg utarbeider også regelmessige rapporter for å holde oversikt over fremdriften.

I tillegg til dette initierer og følger jeg opp ulike forbedringsprosjekter innen både bærekraft og kvalitet. Jeg samarbeider tett med bærekraftsorganisasjonen på både segment- og konsernnivå for å sikre en helhetlig tilnærming til organisasjonens bærekraftstiltak.

Når det er ledig tid bidrar jeg til andre kvalitets- og forbedringsrelaterte oppgaver, som oppfølging av avvik, forbedringsforslag, og gjennomføring av rotårsaksanalyser for å identifisere og løse underliggende utfordringer i organisasjonen.

Hva er det beste med jobben din?

Det beste med jobben min er absolutt variasjonen og spenningen i hverdagen. Hver dag byr på nye utfordringer og muligheter, noe som holder meg engasjert og motivert.

Å jobbe med mange dyktige mennesker er også en stor fordel. Samarbeidet med dem gjør at jeg kontinuerlig ønsker å lære mer, og deres erfaringer og perspektiv er både nyttige og verdifulle. I tillegg er det utrolig givende å være en del av det norske industrieventyret. Jeg føler at jeg bidrar til noe større, og at arbeidet mitt har en positiv innvirkning på samfunnet. Det å se hvordan innsatsen vår kan forme fremtidsutsikten av norsk industri, samt bidra til bærekraftige løsninger finner jeg veldig meningsfylt.

Hva er det mest utfordrende med jobben din?

Koordineringen av store prosjekter er trolig det mest utfordrende aspektet med jobben min. Det krever omfattende planlegging og grundige diskusjoner om ulike problemstillinger og risikoer. Selv om man som oftest er godt forberedt, oppstår det alltids uforutsette situasjoner som må håndteres. Det er mye som skal balanseres i arbeidet med bærekraft. Slike situasjoner kan være spennende, men også stressende – særlig hvis det utfordrer tidsplanen til et prosjekt.

En annen utfordring er at det tar lang tid før man ser resultatene av arbeidet. I en bransje, hvor endringer skjer over tid, kan det være frustrerende å vente på å se resultatene av innsatsen. Det er lett å føle at fremdriften går sakte, og det kan være demotiverende når man investerer mye tid og energi i prosjektene. Selv om disse utfordringene kan vær tøffe, så finnes det mye læring i det. Dette gir god mestringsfølelse, selv om veien dit kan være kronglete.

Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?

Utdanningen blir mye brukt. Den analytiske tilnærmingen jeg har utviklet meg gjennom utdanningsløpet og egne erfaringer gir meg verktøyene jeg trenger for å forstå ulike problemstillinger og navigere gjennom de utfordringene jeg møter i det daglige. Det er viktig å forstå hvordan politiske prosesser foregår, hvordan beslutninger tas, og hvilke konsekvenser disse prosessene har, for å kunne vurdere avgjørelser som direkte eller indirekte påvirker organisasjonen. I bunn og grunn dreier alt seg om styring – eller governance, som instituttet foretrekker å kalle det.

Er det noe du skulle ønske at noen hadde fortalt deg da du var student?

Jeg har vært heldig og hatt et godt støtteapparat rundt meg, så det har ikke akkurat vært noe mangel på råd. Men det viktigste rådet er alltids: Ha det gøy! Delta i aktiviteter, bli kjent med folk, bygg opp nettverket ditt og sørg for å le sammen.

Samtidig ville jeg rådet studentene til å være tilpasningsdyktige i jobbsammenheng, og stole på seg selv og andre. Har man et ønske om å lære seg å svømme, så må man på et eller annet tidspunkt hoppe i vannet. Da er det viktig å stole på det man har lært tidligere og utnytte den lærdommen man har fått på best mulig måte, og stole på at andre gjør det samme.

Hva er ditt beste minne fra studietiden?

Studietiden var en veldig fin tid for meg, og jeg har mange minner jeg holder kjært fra den tiden. De beste minnene ønsker jeg å beholde for meg selv, men øyeblikkene på lesesalen i Sofie Lindstrømshus skiller seg definitivt ut. Der har jeg, sammen med mange andre, opplevd mye moro som jeg sent kommer til å glemme. Tiden min som seminarleder, samt dialogen jeg har hatt med både studentene og professorene på universitetet, har også vært en stor glede for meg.