Hjem
Middelalderklyngen
Middelalderforum

Norsk og islandsk lov før Landsloven

Velkommen til foredrag ved Már Jónsson om norsk og islandsk lov før Landsloven. Már Jónsson er professor i historie ved Háskóli Íslands (Universitetet på Island).

Utsnitt av gammelt lovdokument.
Et avsnitt fra en lovbestemmelse om rettighetene islendinger hadde da de oppholdt seg i Norge. Forordningen går kanskje helt tilbake til år 1022, da den ble innført av kong Olav Haraldsson (1015-28). Bildet er fra håndskriftet AM 334 fol. Staðarhólsbók Grágásar fra 1260–81. Det er et av de eldste rettshåndskriftene som inneholder den islandske lovboken Grágás.
Foto/ill.:
Stefan Drechsler

Hovedinnhold

I forbindelse med årets Landslovsjubileum kan det være interessant å ta en titt på de eldre lovene som dannet et viktig utgangspunkt for Magnus Lagabøte og hans lovkyndige menn under arbeidet med Landsloven av 1274, Byloven av 1276 og den islandske Jónsbók av 1281.

Lovene det er snakk om er først og fremst den eldre Gulatingsloven og den eldre Frostatingsloven, men også den islandske Grágás. De eldste bevarte manuskriptene fra disse tidlige lovverkene ble nedskrevet rundt midten av 1200-tallet.

Følgende spørsmål vil bli drøftet i foredraget: Hvorfor er disse tre eldre lovtekstene så forskjellige? Hvilke deler av de gamle lovene ble utelatt i lovarbeidet i årene 1267-1280? Og hadde islandske Grágás noen som helst innflytelse på norsk lovgivning?