Hjem
HMS-portalen
Stikk, kutt og bitt

Stikk- kutt- og bittskader

Strakstiltak og oppfølging av stikk-, kutt- og bittskader ved fare for eksponering av biologiske faktorer.

Hovedinnhold

Formålet med denne prosedyren er å forebygge/redusere utvikling av sykdom når en ansatt eller student har vært eksponert for biologiske faktorer. Prosedyren skal sikre at ansatte, studenter og ledere kjenner til rutiner om tiltak og behandling ved stikk- og kuttskader. Alle ansatte er forpliktet til å sette seg inn i prosedyren og å hjelpe til når skade oppstår.

Denne prosedyren gjelder for alle ansatte og studenter på Universitetet i Bergen som arbeider med og kan bli eksponert for biologiske faktorer.

Forebyggende tiltak: 

Hensikt med rutinen er å forebygge blodbåren smitte slik som Hepatitt B, Hepatitt C og HIV. Blod håndteres alltid som potensielt smitteførende. Alle som arbeider med blod/-produkter og mikroorganismer må sjekke sin egen vaksinestatus. Denne rutinen beskriver hvordan man unngår skader via kanyler.

 

Prosedyre ved skade: 

Denne prosedyren gjelder i de tilfellene en ansatt eller student får kutt eller stikkskade samtidig som hun eller han eksponeres for en biologisk faktor som for eksempel blodprodukt, cellelinje eller mikroorganismer. Utfyllende informasjon om risiko for smitteoverføring finner du her.

 

Oppfølging av skaden

Videre oppfølging er et indivituelt ansvar, og videre prosess er avhengig av hvilken type eksponering den ansatte har vært utsatt for.