Hjem
Institutt for informatikk
Nyhet

SEAIR-senteret vil utvide KI-forskningens horisont

«Siden så mye av AI-forskning er drevet av kommersielle krefter, blir konsekvenser for samfunnet ofte en ettertanke, i stedet for noe som må studeres på et grunnleggende nivå»

Marija Slavkovik ved Institutt for Informasjons- og medievitenskap
Foto/ill.:
Fotografi av Eivind Senneset

Hovedinnhold

Fabrikkautomatisering førte til stor omstilling av arbeidsplasser på 1960-tallet. Mange jobber gikk tapt, og nye produkter, tjenester og handel ble skapt. Det skjedde store endringer i utdanning og i samfunnsverdier, fordi man ikke kunne «få morgendagens jobber med gårsdagens ferdigheter». Nå gir kunstig intelligens (KI) oss den samme utfordringen. Hva skal vi gjøre med det?

Marija Slavkovik er leder på Institutt for informasjons- og medievitenskap, og leder initiativet for det nye senteret for KI-forskning SEAIR.

«Siden så mye av KI-forskning er drevet av kommersielle krefter, blir konsekvenser for samfunnet ofte en ettertanke, i stedet for noe som må studeres på et grunnleggende nivå,»sier Slavkovik.

Les: Nye KI-fremskritt viser at større ikke alltid er bedre

Vi må tilpasse ferdige KI-løsninger for å egne seg til det norske samfunnet. Men vi må også innse at teknologiske fremskritt og nyskaping i næringslivet drives av fremgang innen forskning. Vi har et akutt behov for design og utvikling av helt nye algoritmer og metoder som kan inkludere samfunnsverdier som datastrukturer.

På den måten kan vi konstruere KI-løsninger som ikke «må lappes på», men som er i tråd med samfunnets verdier i utgangspunktet.

SEAIR vil være et samarbeid mellom sterke forskningsgrupper ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi og Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Dette inkluderer meget anerkjente forskningsgrupper innen algoritmer og maskinlæring ved NT-fakultetet og maskinetikk, språkteknologi og intelligente agenter ved SV-fakultetet. Hver for seg har disse forskningsgruppene høyt omdømme internasjonalt; forskningsgruppen for algoritmer har for eksempel vunnet fire ERC-prosjekt. Senteret knytter sammen mange av de sterkeste KI-forskerne i Norge i en bredde som ingen andre norske universitet kan vise til.  

Vi trenger også lovverk som sikrer at nytten med KI blir skapt og fordelt på en rettferdig måte. Vi trenger flere KI-forskere som kan utvikle nødvendig kunnskap for tiårene som kommer.

KI-forskning kan og må bli bedre

«Bergen er allerede et knutepunkt for KI-forskning. Vi ønsker å bruke all hjernekraften på tvers av institutter og fagfelt. Vi har samlet erfaring gjennom å være helt i front av KI og KI-etikk utdanning i Norge, og drar nytte av etablerte internasjonale samarbeid.»

Les: (NRK) Norges første kull med KI-studenter er ferdig utdannet fra Universitetet i Bergen

Store og ambisiøse mål

Fremgangen innen KI har vært fantastisk, men de grunnleggende tilnærmingene og metodene er de samme som når elektronisk databehandling startet for 70 år siden. Teamet bak søknaden til Socially Empowered AI Research-senteret mener at vi kan og må gjøre det bedre.

I Norge brukes algoritmisk beslutningstaking (algorithmic decision making - ADM) allerede innen mange områder, for eksempel medisinsk diagnostikk og for å oppdage skatte- og forsikringssvindel. Dette er veldig effektivt, men ADM – som alle dataprogram – forholder seg kun til råe fakta uten å vurdere samfunnsmessig sammenheng. Mennesker, derimot, tar beslutninger med moralske verdier, kulturell sensitivitet og omsorg for andre mennesker i tankene. Automatisering av beslutningstaking uten disse elementene kan ha uforutsette konsekvenser på lang sikt.

SEAIR vil utforske ADM-prosesser, og jobbe med å oppklare spørsmål rundt:

  • Algoritmene som trener prediksjonsmodeller 
  • Usikkerhet og kausalitet· ADM i form av KI-agenter som samhandler med mottakere
  • Digitale tvillinger brukt til testing, integrasjon og overvåking 
  • Verdiorientering av algoritmer, modeller og agenter

SEAIR vil utvide horisonten, forskningsfronten og etablere et fokuspunkt for KI-forskning. I denne utviklingen av automatisering og teknologi er mennesker den viktigste ressursen. Vi vil også utnytte at Norge er attraktivt for de som ønsker seg utdanning innen KI-forskning og som etter hvert vil bli ansatt i norske selskaper.

«Vi ønsker at SEAIR skal hjelpe oss å få de dyktigste studentene på alle nivå som ønsker å utvikle neste generasjon KI,» sier Inge Jonassen. Han er leder av Institutt for informatikk, hvor SEAIR-senteret har base.

SEAIR har store og ambisiøse mål. De vil ikke bare fremme AI-forskning; de vil gjøre det gjennom grensesprengende tverrfaglige tilnærminger på tvers av sektorer.

Senterledelsen har stor tro på at de kan nå målene sine. I tillegg til Marija Slavkovik, skal senteret ledes av Fedor Fomin og Pinar Heggernes fra Institutt for informatikk, og de har med seg et lag av dyktige, ambisiøse unge tverrfaglige forskere. Sammen er de klare til å ta fatt i de store utfordringene rundt KI.

Les også: "Sjølv etter årevis med forsking veit du ofte ikkje kvar du endar opp."