Hjem
Internasjonalt senter
utreisende ph.d.-kandidat

Er du ph.d.-kandidat som skal på utenlandsopphold?

Skal du ut og reise? Vær oppmerksom på at statusen du får i utlandet - "forsker" eller "student" - kan ha innvirkning på de vilkårene du reiser under.

Hovedinnhold

I de aller fleste tilfeller vil du som utreisende ph.d.-kandidat få status som "besøkende forsker", "visiting scholar" eller "researcher" ved det utenlandske lærestedet. Du må da planlegge oppholdet som et forskningsopphold i utlandet. Du vil finne det meste du trenger å vite om forberedelser, økonomisk støtte, reise med familie og sikkerhet, på sidene som gjelder Utreisende forskere | Universitetet i Bergen (uib.no).

I noen tilfeller vil du få status som "student" ved mottakende lærested selv om du har status som ansatt ved UiB.  Denne statusen vil utløse andre rettigheter og plikter enn dersom du ikke får status som student, f.eks. at du får lov til å melde deg opp til emner. 

Alle som reiser ut, uavhengig av hvilken status man får hos vertsinstitusjonen må forholde seg til rådene her: Forberede og planlegge | Utreisende forskere | UiB

I det videre kommer vi inn på de vanligste temaene som gjelder ph.d.-kandidater som reiser på utenlandsopphold under statusen "student". 

Visum

Dersom landet du skal til krever visum vil type visum avhenge av hvilken status du skal ha under oppholdet. Det er vanlig å reise på student-, visiting researcher- eller besøksvisum. Hvilket visum du skal ha må du få informasjon om fra vertsinstitusjon. 

Skolepenger (tuition fee)

Dersom du skal betale skolepenger kan du bruke eventuelt stipend du har fått for utreisen til å dekke dette.

Dokumentasjon på engelskkunnskaper

Det kan tenkes at du må dokumentere engelskkunnskaper overfor vertsinstitusjonen. I noen tilfeller kan de godta et brev skrevet av hjemmeuniversitetet (UiB), eventuelt supplert med et vitnemål fra videregående skole, der det fremkommer at du har karakteren 4 eller bedre i engelsk. Kontakt gjerne Internasjonalt senter på international@uib.no dersom dette er tilfelle, så kan vi hjelpe deg med et brev. 

I andre tilfeller krever vertsuniversitetet en engelsktest. Du må da finne ut hvilken test de godkjenner - det kan f.eks. dreie seg om IELTS-test eller TOEFL-test. Dessverre tilbys ingen av disse fysisk i Bergen lenger, men du kan undersøke om de tilbys digitalt. Husk da at du også må sjekke om vertsuniversitetet godtar en digital versjon av testen. 

Reise ut gjennom avtale

En del av UiBs Erasmus-avtaler inkluderer også ph.d.-nivået. Ønsker du å søke deg ut på en slik avtale, må du følge søknadsprosedyrene for utvekslingsstudenter, som beskrevet her: Slik reiser du på utveksling | Studentsider | UiB

Alternativt kan du forhøre deg med fakultetets ph.d.-koordinator om muligheter for å reise på avtaler som fakultetet administrerer. 

Bolig

Dersom du skal ha status som student ved vertsuniversitetet, kan det tenkes at du har rett til å søke om studentbolig. Dette må du sjekke med lærestedet du skal til. Om du ikke har rett til studentbolig, har de fleste universiteter mulighet til å gi råd om boligsøking.

Studiepoeng ved utenlandsopphold

Undersøk om fakultetet ditt gir studiepoeng for konferanser, seminarer eller opplæring under forskningsopphold i utlandet. Informasjon om dette finner du under de respektive fakultets retningslinjer for opplæringsdelen. 

Oppholdstillatelse i Norge ved utenlandsopphold

Dersom du er i Norge på midlertidig oppholdstillatelse som faglært kan du ikke være utenfor Norge i mer enn 50% av tiden oppholdstillatelsen din er gyldig for. 

Dersom du skal søke om permanent oppholdstillatelse kan du ikke være utenfor Norge i mer enn 15 måneder i en periode på tre år. 

Dersom du har en permanent oppholdstillatelse kan du ikke bo i utlandet i mer enn to år. Se UDI.no for mer informasjon.