Norsk politirettshistorie 1686 - 2016
Stort prosjekt om rettshistorien til det norske politiet fra 1686 frem til 2016 som finansieres av Politidirektoratet.

Hovedinnhold
Om prosjektet
Hovedmålsetningen til prosjektet er å gjøre systematisk forskning og publisere tre bind om rettshistorien til det norske politiet fra 1686 til 2016, inkludert et innledende kapittel om norsk politi i middelalderen. Bind I omfatter perioden 1686-1940, bind II perioden 1940-1945, bind III første del perioden 1945-1994 og bind III andre del perioden 1994-2016.
Den andre målsetningen er å styrke fagmiljøet som forsker på politirett, politiet og politiarbeid. Mangfoldet i deltakende forskningsinstitusjoner er viktig for å nå denne målsetningen.
Den tredje målsetningen er å opplyse den generelle befolkningen om politiets rolle i samfunnet. Covid-19 har forsinket forskningen og formidlingen i noen grad, som følge av nedstengningen av arkiver og vanskeligheter med å gjennomføre intervjuer. Prosjektet samarbeider med Justismuseet i Trondheim om å lage en utstilling og en podkast om rettshistorien til det norske politiet. Dette er en viktig del av prosjektet, som bidrar til at befolkningen kan ta del i den pågående prosessen med å definere rollen til norsk politi.
Til tross for fokuset på rettshistorie, er prosjektet tverrfaglig. Dette kommer til uttrykk i prosjektledelsen, som inkluderer personer med bakgrunn i statsvitenskap, strafferett og straffeprosess og rettshistorie. Videre kommer tverrfagligheten til uttrykk i den akademiske profilen til forfatterne som bidrar i prosjektet. Disse har sin bakgrunn fra rettsvitenskap, historie, sosiologi og administrativ vitenskap.
Veiledning av masterstudenter
Forskerne i prosjektet skal også veilede masterstudenter som skriver avhandlinger om temaer av direkte relevans for prosjektet. Masterstudentene gis stipend og vil bli inkludert i prosjektmøter og i workshops. Studentdeltakelse er viktig for å oppnå både det primære og det sekundære målet til prosjektet – som er å henholdsvis systematisk forske på rettshistorien til norsk politi og å styrke forskningsmiljøet som arbeider med politivirksomhet.
Finansiering
Prosjektet om rettshistorien til det norske politiet er finansiert av Politidirektoratet og Universitetet i Bergen. Andre bidragsytere er Politihøgskolen, Universitetet i Oslo og – fra 2022 – Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.
Om prosjektledelsen
Prosjektet ledes av professor i statsvitenskap Anne Lise Fimreite, professor i strafferett og straffeprosess Gert Johan Kjelby og professor i rettshistorie Jørn Øyrehagen Sunde, med professor i historie Yngve Flo som spesialrådgiver for prosjektet.
Prosjektets ulike deler
- Geir Heivoll forsker på perioden 1686 til 1940
- Øystein Hetland forsker på perioden 1940-1945
- Lisbeth Skyberg forsker på perioden fra 1945 til 1994
- Helge Renå forsker på perioden fra 1994 til 2016.
Andre tilknyttet prosjektet
Stipendiat Chris Hagen Magnussen ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap (UiB) er tilknyttet prosjektet. Magnussen arbeider med en avhandling om reformer i det offentlige, og da særlig "Nærpolitireformen".
Mer om forfatterne