Hjem
Det juridiske fakultet
Utveksling fra Det juridiske fakultet

1 - Finn ut når og hvor du kan reise

Så mange utvekslingsmuligheter, men når og hvor skal du dra?

1 - Finn ut når og hvor du kan reise
Foto/ill.:
Det juridiske fakultet

Hovedinnhold

Her får du informasjon om hva du bør tenke på før du bestemmer deg om når og hvor du skal reise på utveksling, og hva du skal studere som del av graden din.

Når i studiet? Hva kan du studere?

Studiene dine under utvekslingsoppholdet skal inngå i graden din enten som valgemner (på 3. studieår) eller som spesialemner (på 5. studieår), og eventuelt masteroppgave (på 5. studieår).

Nominasjon til utveksling, og senere forhåndsgodkjenning av emnene du planlegger å ta, gjøres med forventning om at du fortsatt skal fullføre hele studiet ditt i løpet av fem år.

Utveksling på 3. studieår

Begynte du på 1. studieår høsten 2021 eller senere (2021-studieordningen) kan du utveksle allerede i vårsemesteret på 3. studieår:

Utveksling på 5. studieår

Som del av 5. studieår kan du reise på utveksling for å ta spesialemner og/eller masteroppgave i utlandet:

  • De juridiske emnene du tar i utlandet skal erstatte spesialemner, og eventuelt masteroppgave. Det mest vanlige er å ta spesialemnene i utlandet.
  • Full semesterbelastning er tilsvarende 30 studiepoeng ved vertsuniversitetet
  • Ønsker du å utveksle i to semester kan du ta en LLM-grad mens du er i utlandet. En LLM-grad kan som oftes godkjennes som både spesialemner og masteroppgave
  • Har du allerede fullført spesialemnene dine må du søke utveksling enten for å ta enn LLM-grad, eller til et annet sted der det er mulig å skrive masteroppgave
  • Les mer om valgmulighetene dine på 5. studieår

Hvor kan du reise?

I prinsippet, til hele verden! Du kan reise gjennom fakultetets avtaler, UiBs avtaler eller søke opptak på egen hånd.
UiBs oversikt over utvekslingsmuligheter vil du få detaljert informasjon om hver utvekslingsavtale du er interessert i. Filtrer etter behov og finn de universitetene du ønsker å vite mer om. Du vil blant annet kunne lese mer om:

  • Om avtalen gjelder utveksling på 3. studieår og/eller 5. studieår
  • Hvem som kan søke
  • Når i studiet du kan reise
  • Hvilket språk du må beherske
  • Hvilke emner du kan ta
  • Om du må betale skolepenger, m.m.
  • Studentrapporter er en god kilde til informasjon om de ulike utvekslingsmulighetene du har. Ta deg tid til å lese gjennom dem!

Du kan også finne en oversikt ved å sjekke ut dette verdenskartet.

Er du interessert i å ta en LLM-grad og skrive masteroppgaven i utlandet? Se fakultetets oversikt over hvor du kan gjøre det.

Se også fakultetets oversikt over særlig anbefalte utvekslingsavtaler for jusstudenter.

Fakultetet tar forbehold om at endringer i utvekslingstilbudet kan forekomme i løpet av semesteret og helt frem til søknadsfristen.

Hvilken type avtale kan du velge?

Fakultetet har avtaler direkte med andre juridiske fakultet. I tillegg har UiB en rekke avtaler som gjelder for nesten alle studenter ved UiB. Jusstudenter kan reise på UiBs avtaler så fremt universitetet ute har et juridisk studietilbud og UiBs avtale også omfatter dette.

Erasmus+ i korte trekk

Innenfor Erasmus+ programmet har fakultetet utvekslingsavtaler med mer enn 90 universitet fordelt på de aller fleste landene i Europa. 

Dette kjennetegner Erasmusprogrammet:

  • Ingen skolepenger
  • Ingen karakterkrav (ved konkurranse om plasser blant studenter på 3. studieår trekkes det lodd, på 5. studieår avgjør karaktersnitt)
  • Ingen formelle språkkrav (med noen unntak)
  • Erasmusstipend i tillegg til vanlig støtte fra Lånekassen
  • Gjennom Erasmusavtalene er det kun mulig å ta valgemner eller spesialemner, og dermed kun mulig å reise i ett semester
  • Hvorvidt den enkelte avtalen er aktuell for utveksling på 3. og/eller 5. studieåret er beskrevet i UiBs oversikt over utvekslingsmuligheter

Mer informasjon om Erasmus-utveksling i Europa.

Fakultetets avtaler i korte trekk

Fakultetet har også inngått en rekke bilaterale avtaler utenom Erasmus+ programmet.

  • Mange avtaler har ingen skolepenger
  • Noen avtaler har tilbud om en eller flere gratisplasser i tillegg til plasser med skolepenger
  • Noen avtaler har alltid skolepenger, men oftest med rabatt for studenter fra UiB
  • Avhengig av avtalen kan man dra i ett semester (valgemner på 3. studieåret eller spesialemner på 5. studieåret) eller i ett helt studieår (hele 5. studieår).
  • Vil du reise i et helt studieår må du ta en ettårig mastergrad i jus (LLM) Dette godkjennes vanligvis som både spesialemner og masteroppgave på 5. studieåret. Og du får to grader på tiden av én.
  • Hvorvidt den enkelte avtalen er aktuell for utveksling på 3. og/eller 5. studieåret er beskrevet i UiBs oversikt over utvekslingsmuligheter

UiBs avtaler

En rekke av UiB sine bilaterale avtaler kan benyttes av studenter fra alle fakultet ved UiB, mens noen avtaler er forbeholdt studenter fra enkelte fagområder. Så sant universitetet ute har et juridisk studietilbud og samarbeidsavtalen omfatter også dette, kan jusstudenter benytte seg av UiBs bilaterale avtaler.

Å søke på egen hånd

I tillegg til å reise ut gjennom fakultetet/UiB sine utvekslingsavtaler åpner reglementet for at du kan ta en ettårig mastergrad i jus (LLM) i utlandet på egen hånd, og søke godskriving av spesialemner/masteroppgave på bakgrunn av en slik grad. Da søker du selv om opptak til LLM direkte til universitetet du ønsker å reise til. En grei oversikt over LLM program finner du på: www.llm-guide.com

Du kan også søke på egen hånd for ett semesters utvekslingsopphold, men fakultetet anbefaler deg å dra nytte av de mange utvekslingsmulighetene du har gjennom fakultetets avtaler.

Dette bør du være klar over når du søker på egen hånd.

Dette må du vite om!

Språk

Erasmusavtaler har (stort sett) ikke formelle språkkunnskapskrav, mens andre avtaler krever at du kan dokumentere at du har et visst nivå i vertspråket. Dette finner du ut av ved å lese mer om hver utvekslingsavtale.

I korte trekk:

  • Ingen formelle språkkrav gjennom Erasmus+ programmet. Det vil si at du vanligvis ikke trenger å dokumentere språkkunnskapene dine. Det finnes likevel noen unntak, og det er beskrevet under hver utvekslingsavtale.
  • Alle studier utenom Erasmus+ programmet (inkludert LLM-program): krav om 4 eller bedre i engelsk fra videregående skole. (Noen unntak finnes, der du må ha karakten 5 eller bedre)

Du kan ellers lese mer om språktandem og forberedende språkkurs.
 

Karakterer og utveksling

Alle som vil kan få reise på utveksling!

  • For utveksling gjennom Eramusprogrammet er det ingen krav om bestemte karakterer.
  • Partneruniversitetene våre utenom Erasmus krever et visst karaktersnitt fra studentene som kommer på utveksling.

På nettsiden for hver enkelt avtale kan du finne ut om det kreves et bestemt karaktersnitt for å kunne utveksle til det aktuelle universitetet.  
 

Flere søkere enn antall plasser

  • Både 3. og 5. studieår:
    Dersom det er flere søkere enn antall plasser ved et bestemt utvekslingssted er det rangeringsrekkefølgen som avgjør hvem som blir nominert. Alle som vil på utveksling blir tildelt et rangeringsnummer ved hjelp av loddtrekning, og nominasjon til utveksling tildeles fortløpende i den rekkefølgen rangeringsnummeret tilsier.   

    Mens det på 3. studiår har det vært loddtrekning fra første gang det ble mulig å utveksle som del av 3. studieår, er loddtrekning på 5. studieår innført fra og med søknadsfristen 1. februar 2025 og gjelder for utveksling fra og med studieåret 2025/2026.

Finansiering

Delstudier i utlandet kan finansieres på ulike måter:

Les mer om hva det koster å reise på utveksling. Husk at kostnadene i stor grad avhenger av hvor du drar. Mange steder er bo- og levekostnadene lave og studielånet vil rekke langt. Mye lenger enn hjemme. Andre steder er bo- og levekostnadene like høye, eller høyere enn i Norge.

Om du velger en utvekslingsavtale med eller uten skolepenger har også betydning for den totale kostnaden. Du får støtte til skolepengene fra lånekassen, men du vil ha et større studielån å betale tilbake etter endt studie. 

Veiledning/informasjon

Det finnes mye informasjon om utvekslingsmulighetene dine! Ta deg tid til å gjøre deg kjent med de ulike alternativene du har. Har du spørsmål om delstudier i utlandet hjelper vi deg gjerne på vei!

Ofte stilte spørsmål

nettsiden om ofte stilte spørsmål får du svar på de vanligste spørsmålene jusstudenter har om utveksling.

Reglement

Forhold rundt utvekslingsopphold er regulert i Utfyllende regler for studier ved Det juridiske fakultet, særlig under §§ 5-1, 5-2, 5-10 og kapittel 6, samt i UiBs reglement for uttak og stipendtildeling for delstudier i utlandet.