– Stort behov for forskning på EU og EØS-rett
Vi trenger mer kunnskap, forsking og interesse rundt EU-rett, noe som NAV-saken har vist oss, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen. Ministeren deltok på åpningen av UiBs nye senter for EU/EØS-rett CENTENOL.
Hovedinnhold
– Vi har sett hvor viktig kompetansen på EU- og EØS-retten er for trygderetten med Nav-saken, hvor både det juridiske miljøet og departementet tok feil, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
– Det er i det hele tatt viktig at EU-retten blir en mer integrert i hele det juridiske fagfeltet. Vi må huske på at EU- og EØS-rett en sentral del av norsk lov, og noe vi må forholde oss til daglig, sier Mjøs Persen.
Ministeren holdt velkomsttale under åpningskonferansen til Universitetet i Bergens nye senter for EU- og EØS-rett, The Centre on the Europeanization of Norwegian Law (CENTENOL), onsdag 4. oktober.
Målet for konferansen var å vise frem senterets planer og ambisjoner overfor sine norske og utenlandske interessenter og partnere. Til stede var jurister, akademikere, politikere, dommere og byråkrater.
Trenger kunnskap utover retten
Forskningen ved senteret vil utvikle ny kunnskap om EØS-rett og dens innvirkning på norsk lov, spesielt gjennom bruk av samfunnsvitenskapelige og internasjonalt sammenlignende perspektiver.
Ifølge EFTA-domstolens president Pall Hreinsson er kjennskap til EU- og EØS-retten ikke bare viktig for dommere og jurister.
– For å bringe inn en sak, må man først vite om det er innenfor EU-rettens område eller ei. Derfor er dette en kunnskap som også viktig for brukerne av domstolene, sier Hreinsson.
Hreinsson får støtte av høyesterettsdommer Henrik Bull, som har sett en viss økning i EU-relaterte saker.
– Ettersom brukerne av domstolene også blir flinkere til å se EU-rettslige problemstillinger i sakene sine, får vi flere saker. Domstolene fører jo ikke saker på egenhånd, det er faktisk avhengig av at noen bringer sakene til domstolen, påpeker Bull.
– Viktig med mer forskning på EU- og EØS-rett
– Europa er viktig for Norge, og rettslig sett er EØS-avtalen det mest omfattende regelverket som Norge er bundet av, sier dekan Karl Harald Søvig, ved Det juridiske fakultet, UiB.
Han viser til at den såkalte Nav-skandalen illustrerer hvor komplekst regelverket er, og hvor vanskelig det kan være å håndtere selv for erfarne jurister.
– Vi trenger derfor mer forskning. Det er selvsagt gledelig at CENTENOL ligger i Bergen fordi vi har et solid fagmiljø, men vil forskningen vil være til nytte både for Norge og store deler av Europa, sier Søvig
Centenol skal forske på EU og EØS-rett sammen med internasjonale forskere fra Universietetet i Agder og Universitetet i Stavanger, og internasjonalt, med Reykjavik University og Liechtenstein Institut.
– Vi gleder oss nå til å sette i gang samarbeidet med våre partnere, både her hjemme og i utlandet, sier CENTENOL-leder professor Christian Franklin.