Retningslinjer og instruks for justerende muntlig i JUS396 Masteroppgave (60 sp)
Retningslinjer og instruks for justerende muntlig prøve i JUS396 Masteroppgave ved Det juridiske fakultet.
Hovedinnhold
Fastsatt av Studieutvalget 19.10.2023.
I emnet JUS396 Masteroppgave (60 sp) fastsettes endelig karakter på grunnlag av masteroppgaven og en justerende muntlig prøve.
På samme måte som for masteroppgaven skal vurderingen av den muntlige prøven skje med utgangspunkt i læringsutbyttebeskrivelsen for emnet. Særlig viktig for den muntlige prøven er det at studentene på JUS396 «skal være i stand til å gi en muntlig presentasjon av oppgavens hovedproblemstillinger og -funn, og delta i en faglig samtale om disse og om beslektede problemstillinger fra fag som har tilknytning til oppgaven».
I emnebeskrivelsen er det fastsatt at den muntlige prøven som hovedregel skal ha en varighet på mellom 30 og 45 minutter, og at begge sensorene skal delta. Dersom masteroppgaven er skrevet av to studenter som gruppearbeid, skal den muntlige prøven som hovedregel ha en varighet på ca. 60 minutter, og sensorene skal sørge for at begge studenter blir eksaminert. Bedømmelsen av gruppearbeid skal bygge på en samlet vurdering av studentenes muntlige prestasjoner (solidarsensur).
For den nærmere gjennomføringen av den muntlige prøven gjelder følgende:
JUS396 har en fakultetsintern sensurfrist på fem uker. Sensorene har fire uker på å bedømme den skriftlige masteroppgaven og enes om foreløpig karakter. Muntlig prøve skal gjennomføres innenfor femukersfristen.
Innen fristen på fire uker skal sensor nr. 1 underrette fakultetet per epost om foreløpig karakter. Fakultetet vil da sende epost med epostadressen som kandidaten skal kontaktes på. Fakultetet underretter samtidig kandidaten om den foreløpige karakteren som er satt.
Den muntlige prøven skal finne sted på digital plattform, som Zoom eller Teams. Sensor nr. 1 oppretter et digitalt møte og inviterer sensor nr. 2 og kandidaten til dette. Sensorer som ikke vet hvordan man setter opp et digitalt møte, må kontakte Studieadministrasjonen god tid i forveien for veiledning.
Det skal gå minst en arbeidsdag fra sensorene melder inn foreløpig karakter og til den muntlige prøven, med mindre sensorene og kandidaten i fellesskap avtaler noe annet.
Den muntlige prøven skal finne sted innenfor normal arbeidstid (kl. 08-16), med mindre sensorene og kandidaten i fellesskap avtaler noe annet.
Før kandidaten slippes inn i det digitale møtet bør sensorene kort diskutere hvordan den muntlige prøven skal gjennomføres og hvilke spørsmål som skal stilles.
Prøven starter med at sensor nr. 1 gjennomfører ID-kontroll av studenten. Sensor har på forhånd mottatt kandidatens studentnummer fra fakultetet. ID-kontrollen gjennomføres ved at kandidaten viser frem studentbeviset sitt.
Studenten får ordet innledningsvis til å fortelle om hovedfunnene fra arbeidet. Varighet: Inntil 10 minutter, eller 15 minutter dersom det er gruppearbeid. Studenten kan forberede en presentasjon for dette formål (PowerPoints eller lignende) og dele skjerm med sensorene. Evnen til å holde seg innenfor angitt tidsramme skal tillegges vekt i sensuren.
Sensorene skal stille spørsmål knyttet til valg av problemstilling, kilde- og litteratursøk, metodiske utfordringer og kandidatens egne refleksjoner knyttet til arbeidsprosessen.
Sensorene kan stille spørsmål knyttet til alle sider ved oppgaven.
Etter at den muntlige prøven er avsluttet sendes kandidaten ut av det digitale møterommet mens sensorene diskuterer seg frem til endelig karakter.
Den muntlige prøven kan føre til en justering av den foreløpige karakteren både til kandidatens gunst og ugunst, men ikke med mer enn ett trinn.
Kandidaten inviteres inn igjen i det digitale møterommet så snart endelig karakter er satt. Sensorene informerer om resultatet og gir i den anledning en kortfattet begrunnelse for deres samlede bedømmelse av oppgaven og den muntlige prøven.
Dersom sensorene ikke blir enige om endelig karakter, skal studenten informeres om dette og at det vil bli oppnevnt en tredje sensor, i tråd med fakultetets retningslinjer for slike tilfeller.