Hjem
Det juridiske fakultet
Første LLM-program ved UiB

– Fantastisk mulighet til å få seg en unik spesialisering

Nå har den nye Master of Laws (LLM) i EU- og EØS-rett startet opp ved Det juridiske fakultet. Franske Eylul Sahin og polske Marcelina Mierzwa er blant studentene på det første kullet.

LLM-studenter på steinmur
FØRSTE KULL: Polske Marcelina Mierzwa (t.v) og Eylul Sahin fra Frankrike har tidligere vært på utveksling ved UiB. Nå er de del av det første kullet på LLM-programmet i EU- og EØS-rett.
Foto/ill.:
Eivind Jerve, UiB

Hovedinnhold

Eylul Sahin (23) og Marcelina Mierzwa (26) har akkurat gjort unna den første uken av forelesninger på det flunkende nye LLM-programmet i EU- og EØS-rett ved Det juridiske fakultet. De er begge begeistret for å ta fatt på en masterspesialisering i Europarett som tar mål av seg å gi dem en helt unik spisskompetanse.

Sahin forteller at hun hoppet av en mastergrad innen menneskerettigheter hjemme i Frankrike da hun fikk plass på LLM-en ved UiB.

– Jeg kunne ikke la sjansen gå fra meg da jeg så den åpne opp for søkere. LLM-programmet gir meg en fantastisk mulighet til å få en spesialisering som få andre har, og til å kunne skille meg ut for fremtidige arbeidsgivere, forteller Sahin.

– Fyller noen hull

Studievenninnen nikker. Polske Mierzwa har allerede fullført en mastergrad i hjemlandet, og forteller at hun etter å ha jobbet noen år  ønsket å bygge på kompetansen sin med en nyttig spesialisering. Bitene falt fint på plass for henne da muligheten for å ta en LLM i Bergen dukket opp.

– I et internasjonalt landskap hvor svært mange tar en generell jusutdanning, var tanken min at denne spesialiseringen dekker over noen spesifikke rettsområder og fyller noen hull som vil gjøre meg attraktiv for et bredt spekter av arbeidsgivere, forklarer Mierza.

LLM-studenter utenfor Dragefjellet

VIL JOBBE I NORGE: Marcelina Mierzwa (t.v) og Eylul Sahin tror LLM-graden vil gjøre dem attraktive for mange norske arbeidsgivere.

Photo:
Eivind Jerve, UiB

Vil etablere seg i Norge

Både Sahin og Mierzwa forteller at de tidligere har vært på utveksling i Bergen og Det juridiske fakultet, noe som åpenbart ga mersmak. Etter utvekslingsoppholdene har de begge gått med tanker om å etablere seg i Norge. Nå satser de på at LLM-graden i EU- og EØS-rett vil gi dem vind i seilene på den veien.

– Nøyaktig hva jeg vil jobbe med er fortsatt et åpent spørsmål. Men ambisjonen er absolutt å bosette meg i Norge og bruke LLM-en til å få en spennende jobb her, sier Mierzwa.

– Generelt tenker jeg LLM-programmet er en kjempemulighet for internasjonale studenter som oss, som kan tenke seg å slå seg ned og jobbe i Norge eller Skandinavia, skyter Sahin inn.

– Skal utdanne jurister samfunnet trenger   

Christian Franklin og Ingrid Barlund er fagansvarlige for LLM-en, og har vært primus motor i arbeidet med å bygge opp studieprogrammet som har vært på tegnebrettet i over ti år. De fryder seg over endelig å være i gang.

– Det har vært en veldig lang prosess, men det tar tid å bygge opp fagmiljøet, emneporteføljen og det administrative apparatet som er nødvendig for å få et slikt studieprogram på vingene. Da er det selvfølgelig utrolig deilig å være i gang og se at alt arbeidet vi har lagt ned nå bærer frukter, sier Franklin.

Med sin tyngde på de EØS-rettslige aspektene ved EU-retten, er LLM-programmet faktisk det første av sitt slag i verden. Franklin forklarer at LLM-en tar mål av seg å utdanne jurister med EØS-rettslig ekspertise. Han understrekker at dette er en type spisskompetanse som samfunnet både sårt trenger og nå etterspør.

– Særlig NAV-skandalen viste nødvendigheten av å utdanne jurister med solid kompetanse innen EU- og EØS-rett. Arbeidsmarkedet her er stort, og vi satser på at studentene som tar denne LLM-en vil spre seg utover hele arbeidslivet når de er ferdige – i det offentlige, det private og i akademia, sier Franklin.

Christian Franklin og Ingrid Barlund

ENDELIG I GANG: Christian Franklin og Ingrid Barlund har jobbet lenge for å realisere UiB sitt første LLM-program. Her orienteres de nye studentene om hva de har i vente.

Photo:
Eivind Jerve, UiB

Stor interesse for programmet

LLM-programmet har en internasjonal profil hvor all undervisning foregår på engelsk. Barlund beskriver at LLM-en er myntet på et forholdsvis bredt spekter av søkere.

– Programmet passer godt både for norske studenter som ønsker å avslutte mastergraden sin med en spesialisering i EU- og EØS-rett, og mer erfarne jurister som har jobbet en stund og som ser behovet for å bygge på med denne typen ekspertise. I tillegg håper vi på en fin andel internasjonale studenter i miksen, sier Barlund og fortsetter:

– Målet er at LLM-en skal tiltrekke seg en mangfoldig studentgruppe bestående av flinke og engasjerte studenter som brenner for EU- og EØS-rett.

Omtrent 20 studenter utgjør det første kullet som nå har startet. Barlund slår fast at de er svært fornøyde både med gode søkertall og antallet studenter som til slutt takket ja til studieplass.

– Vi er kjempefornøyde med kullet vi har fått og med at vi har fått fylt opp plassene på første forsøk. Vi var ganske spente på forhånd, så jeg skal innrømme at det var en lettelse å se at interessen for LLM-en er så stor, sier hun engasjert.

Får tett oppfølging 

Tilbake hos de internasjonale studentene er det så langt bare gode skussmål å hente. Sahin og Mierzwa er begge imponert over oppstarten på programmet og hvordan de har blitt tatt imot.   

– Jeg har bare positive ting å si. Alt virker veldig godt organisert, og det er tydelig lagt opp til at vi skal få tett oppfølging hele veien og bli godt integrerte i fagmiljøet på fakultetet, sier Sahin.

– Ja, jeg kjenner på en følelse av at lærerne virkelig ønsker at vi skal lykkes. Også synes jeg det virker som at undervisningen har en fin variasjon med flere spennende utflukter, aktiviteter og studietur på programmet, supplerer Mierzwa.    

Håper å inspirere andre fagmiljø

LLM-programmet er tett koblet til CENTENOL (Centre on the Europeanisation of Norwegian Law) og Europarettsmiljøet ved Det juridiske fakultet, og er en viktig milepæl i fakultetet sine ambisjoner internasjonalt.

Flere andre fagmiljø ved fakultetet går med målsetninger om å starte opp egne tematiske LLM-er. Franklin og Barlund håper nå at Europarettsmiljøet vil være til inspirasjon for at disse ideene blir realisert.

– Sånn sett kjenner vi jo litt på et press om at LLM-en vår skal bli en suksess. Så nå blir det viktig å bruke det første året til å høste viktige erfaringer og holde tett dialog med studentene om hva som fungerer og ikke, forteller Franklin.

– Dette er jo helt nytt for oss også, så noe av veien må nødvendigvis bli til mens vi går. Vi gleder oss i hvert fall stort til fortsettelsen, avslutter Barlund.