På prestisjefylt forskningsopphold i Belgia
Anna Nylund mottok i høst den anerkjente utmerkelsen «The Marcel Storme Chair». Denne måneden har hun vært på forskningsopphold i Gent hvor hun har fått dele av sin ekspertise.

Hovedinnhold
Hvert år tildeler Universitetet i Gent "The Marcel Storme Chair" til en juridisk forsker som har utmerket seg internasjonalt. Årets utvalgte er Anna Nylund fra Det juridiske fakultet, som mottok utmerkelsen for sitt arbeid innen sivilprosess, alternativ tvisteløsning, komparativ rett og barns rett til medvirkning.
– Vi som jobber med sivilprosess er oppfostret på Marcel Stormes arbeid, og det i seg selv gjør det stas å bli valgt. Men tildelingen betyr særlig mye for meg fordi jeg er den første kvinnelige forskeren innen sivilprosess som får den, forteller Nylund.
– Spennende kombinasjon
Til daglig leder Nylund forskergruppen for sivilprosess og konfliktløsning ved Det juridiske fakultet, hvor hun blant annet forsker på europeisk og komparativ sivilprosess og tvisteløsning.
Nøyaktig hva som gjorde henne interessert i fagområdet synes hun det er vanskelig å sette fingeren på.
– Å forsøke å forklare hvordan man havner innen et bestemt fagområde er litt som å forsøke å beskrive hvorfor man faller for noen. Du kan alltids peke på visse egenskaper eller ting ved personen, men det er nesten umulig å beskrive nøyaktig hva som gjør at det måtte bli dem.
Men egenskaper og ting hun setter pris på ved forskningsfeltet sitt utpeker hun gjerne:
– Fagområdet mitt består av sivilprosess og konfliktløsning, som egentlig er to helt forskjellige ting. Mens sivilprosess er ganske mekanisk jurist-juss, handler konfliktløsning i større grad om psykologi og relasjoner. Denne kombinasjonen er interessant, forklarer Nylund, og fortsetter:
– I tillegg berører fagområdet en av de mest essensielle delene av en rettsstat; den tredje statsmakten. Spørsmålene om hvilken tilgang ulike grupper i samfunnet har til tvisteløsning, domstoler og ikke minst til å få rett når de har det, synes jeg er spennende.
Avholdt æresforelesning
– I løpet av perioden som "chair" i Gent, har Nylund holdt gjesteforelesninger i internasjonal og europeisk sivilprosessrett, og avansert sivilprosess. Høydepunktet med oppholdet var imidlertid æresforelesningen (Inaugural lecture) som hun avholdt 18. mars.
I forelesningen med tittelen "If mediation is the Answer - What is the Qustion?" problematiserte Nylund den hyppige fremhevingen av mekling som "løsning" på komplekse problemer innen tvisteløsning.
– Meklingsordninger foreslås ofte som en "løsning" både i Norge og internasjonalt. Men mekling er ikke én bestemt type tvisteløsningsprosess, men en rekke ulike prosesser basert på forskjellige tankegods og forestillinger om hva tvister er og hvordan de bør løses. Dette gjør at formålet med mekling, meklingsprosessen, meklerens rolle og kriteriene for et godt resultat varierer.
Nylund påpeker at hvor godt svar mekling er, avhenger av hva man legger i begrepet, og hvilken type meklingsprosess som praktiseres. Variasjonene i dette får derfor betydning for hvor godt virkemuddel mekling faktisk er.
– Det er ikke alltid lett å se hvorfor mekling skulle være et bedre svar enn domstol- eller nemndsprosess. Hvis problemet for eksempel er at prosessen er kompleks, kan svaret like godt være å forenkle prosessen, heller enn å tilby en annen. Men det er ofte uklart hvilke problemer og utfordringer mekling egentlig skal løse, sier Nylund.
Små fagmiljø i Norge
Også når hun arbeider hjemme i Norge, vender Nylund blikker utover. I sitt arbeid med sivilprosess og alternativ tvisteløsning fokuserer hun på komparative og europeiske aspekter.
Hun forklarer at hun innenfor fagområdet ofte jobber ut fra tematiske perspektiver, heller enn å fokuserer på et bestemt land. Dette muliggjør brede samarbeid. I følge Nylund spiller dette en viktig rolle i hennes forskningsarbeid.
– I Norge er fagmiljøene små, men for å tenke og diskutere godt trenger man mange hoder. Særlig i små land blir det fort tilfeldig hva man diskuterer. Men om svenskene plutselig møter en veldig spesifikk problemstilling, vil internasjonalt samarbeid åpne øynene til forskere i hele verden for det samme spørsmålet, forklarer hun.