Hjem
Det juridiske fakultet
Forskningsdagene

Vil ha republikk

Elevene i 6B ved Aurdalslia skole har laget forslag til ny grunnlov for landet.

De ti viktigste lovene i den nye grunnloven laget av klasse 6B ved Aurdalslia...

Hovedinnhold

De drømmer ikke om å bli prinsgemaler eller gemalinner, sjetteklassingene ved Aurdalslia skole. I morgendagens Norge ser de for seg en president, og det trenger ikke være en mann, presiserer de.

I flere uker har elevene arbeidet med å lage ny grunnlov i forbindelse med Forskningsdagene i Bergen. Oppgaven fikk de av jusprofessor Jørgen Aall og stipendiat Bjarne Kvam, en oppgave de har tatt svært seriøst.

- Vi har lært masse om samfunnet og hvordan ting henger sammen – det har vært kjempegøy, sier elevene om prosjektet. De har blant annet fått utforske gamle bøker ved Det juridiske fakultet.

Les også: Is, grunnlov og forskningsdager

Ytringsfrihet, miljø og republikk

Fredag 18. september ble den nye grunnloven presentert av høystemte sjetteklassinger i teltet "Fremtid" på Festplassen.  Ikke nok med at elevene presenterte de ti viktigste lovene, de supplerte også med beskrivende forskrifter: "Du må ikke erte noen som ikke er lik deg" ble det presisert i sammenheng med loven om diskriminering. "Slå av lyset der du ikke er" burde være en grei regel å følge for ikke å skade miljøet. I forhold til ytringsfriheten påpeker elevene at "Man må ikke stenge inne sine meninger (og ikke si ting som sårer unødvendig)".

Og når barna nå har sagt sitt, får en kanskje begynne å innstille seg på at Norge i fremtiden blir republikk.