Hjem
Det juridiske fakultet

Strategiplan for Det juridiske fakultet 2011-2015

Beskrivelse av fakultetets strategi for forskning og utdanning.

Hovedinnhold

Det juridiske fakultetets visjon er gjennom en klar profil og tydelige kvalitetsmål å bli en nasjonalt ledende og internasjonalt anerkjent forsknings- og utdannings­institusjon.

Vedtatt av fakultetsstyret 14.12.10.

Det juridiske fakultets samfunnsoppdrag er:

1: Å utdanne juridiske kandidater med en metodisk og etisk bevissthet som gjør dem i stand til å løse komplekse juridiske spørsmål og samfunnsoppgaver på en selvstendig, balansert og verdimessig forsvarlig måte i et nasjonalt og internasjonalt arbeidsmarked.

2: Å drive juridisk forskning og rettsutvikling på høyt internasjonalt nivå i et læringsmiljø med studenter og doktorgradskandidater, og utvikle flere eksisterende fagmiljøer i forskningsfronten.

3: Å formidle forskningsresultater og kunnskap på høyt nivå, og være en sentral aktør i samfunnsdebatten.

Fakultetet ser det som et særlig ansvar å tilby kunnskap og spesialkompetanse til forvaltning, domstoler, nasjonale og internasjonale institusjoner og organisasjoner.


Verdimessig forankring:

Samfunnsoppdraget krever at fakultetet og dets styringsorganer foretar langsiktige prioriteringer med utgangspunkt i en høy etisk standard. Fakultetet skal fremme de vitenskapelige og akademiske idealer gjennom hele virksomheten, for å tydeliggjøre hvordan disse idealene representerer en nødvendig kompetanse i samfunnet. Fakultetet ser det som sin oppgave å foreta faglig styring basert på akademisk frihet og faglig autonomi.

Fakultetet skal utføre forskning og undervisning som kan bidra til et stabilt og velutviklet verdifundament i alle samfunnsprosesser hvor rettslig regulering og rettsanvendelse er involvert. Det er fakultetets plikt å bruke ressurser til forskning på fundamentale problemstillinger og spørsmål for å ivareta uavhengighet, langsiktighet og kvalitetssikring i forskningen på grunnleggende samfunnssystemer og samfunnsprosesser. Fakultetet ønsker også å oppnå gjensidige nytteverdier og synergieffekter gjennom samarbeid med offentlige institusjoner.

Fakultetet ser det som en egenverdi å videreutvikle kompetansen til alle sine ansatte, og øke kompetanseoverføringen og samarbeidet mellom administrativt og vitenskapelig ansatte.  Fakultetet skal ha et trygt og attraktivt arbeidsmiljø for alle ansatte, og jobbe for en optimal ressursutnyttelse gjennom forutsigbarhet og aktivt samarbeid mellom ansatte og studentmedarbeidere i forskning og undervisning. Et attraktivt arbeidsmiljø innebærer blant annet at det finnes møteplasser med utgangspunkt i faglig virksomhet som òg utvikler det sosiale fellesskapet.