Hjem
Det juridiske fakultet
News

Vil ut i verden

Flere enn hver tredje jusstudent velger å reise på utveksling i minimum ett semester.

Linn Timenes står foran Australia sin stand.
Linn Timenes ønsker å dra på utveksling til Australia.
Foto/ill.:
Veronica Ljosheim

Hovedinnhold

16. januar var det internasjonal dag på Det juridiske fakultet, og representanter fra 14 samarbeidsuniversiteter fra Europa og Australia var til stede for å informere om studietilbudene sine.

Antallet jusstudenter som reiser ut i verden for å ta deler av sitt studium i utlandet er økende. Studentene kan velge mellom cirka 100 universiteter i hele Europa, og dessuten i Kina, Russland, Sør-Afrika, Australia, New Zealand og USA.


Utveksling gir ny faglig innsikt

Dekan ved fakultetet, Asbjørn Strandbakken, er tydelig på at et utvekslingsopphold er svært nyttig for alle som skal jobbe i internasjonale institusjoner eller jobbe sammen med jurister fra andre land og kulturer.

- Et utvekslingsopphold bidrar til ny faglig innsikt og gir nye perspektiver. Jussen er blitt veldig internasjonalt orientert, med menneskerettigheter og andre internasjonale konvensjoner vi må forholde oss til. Vi oppfordrer studentene våre til å dra på utveksling, og vi har en veldig god administrasjon som tilrettelegger for at utvekslingsoppholdet skal gå så smertefritt som mulig, forklarer Strandbakken.

 

Fem studenter om utveksling


Linn Timenes, 4. studieår – Skal på utveksling


- Jeg vil dra til Australia! Jeg har lyst å studere i et annerledes klima, i varmere omgivelser. Jeg vil lære meg ordentlig «jussengelsk», og jeg vil komme meg litt bort!

- Jeg tror at jo mer man studerer – desto mer vil man ha nye erfaringer. Man ønsker å se hvordan andre opplever verden! Det er så mange ulike kulturer, og jeg tror det vil gjøre det lettere å samarbeide i arbeidslivet hvis man har vært på utveksling. Jeg tror også språkferdigheter er en viktig grunn til at mange vil dra ut.


Anne Wik Taxerås, 3. studieår – Vurderer utveksling

- Jeg vurderer sterkt å dra på utveksling! Jeg ønsker å oppleve noe nytt og spennende, og det er en viktig erfaring å ha med seg videre – både med tanke på det sosiale og på arbeidslivet. Jeg vil helst dra til Australia. Der har jeg vært før, og jeg vil tilbake. Men det kan hende jeg vil dra til noe nærmere, som Storbritannia. Jeg vil uansett til et engelskspråklig land!

- Det blir mer og mer viktig med internasjonal erfaring; det har vi fått innprentet på forelesninger. Så er jo også fem år lenge å være på samme plass, så det er greit å dra til en ny plass når man først får denne muligheten. Med utveksling kan man også utmerke seg på arbeidsmarkedet, selv om det blir mer og mer vanlig.

Emilie Hornfelt Paulsen, 3. studieår – Skal på utveksling

- Jeg vil til et sted der de snakker engelsk, kanskje USA, Sør-Afrika eller Canada. Jeg ønsker å komme lengre unna og få nye impulser og nye faglige utfordringer. Jeg vil også bli bedre i språket og få internasjonal erfaring.

- Jeg tror mange jusstudenter reiser på utveksling fordi jussen blir mer internasjonal og fordi det har blitt et større fokus på at det er viktig. Og når så mange andre gjør det, blir man mer klar over muligheten!


Vilde Hallgren Sandvik, 3. studieår – Skal på utveksling

- Jeg har bestemt meg for å dra på utveksling, men det er jo en stund til ennå! Jeg vil helst til Storbritannia; jeg har alltid vært glad i språket og kulturen. Grunnen til at jeg vil ut er at jeg vil ha nye impulser og inntrykk. Språket er også en viktig del av det, i tillegg til at jeg synes muligheten for å få en LLM (ettårig mastergrad, red.anm.) er veldig fristende!

- Jeg tror årsaken til at så mange jusstudenter reiser på utveksling er at jussen er blitt så internasjonal og at man vil få på plass det internasjonale vokabularet. Og så drar jo folk for moro skyld! Når mange andre gjør det, blir det litt lettere
– det blir en dominoeffekt. Så har det nok litt med konkurransen å gjøre også! Når man vet at andre har utveksling i bagasjen, vil man ha det selv.


Steven Tilley, 4. studieår – Vurderer utveksling

- Jeg tror mange jusstudenter drar på utveksling fordi landegrensene juridisk sett blir mindre og mindre. Jeg har ikke hatt noe «friår» siden videregående, så det vil være spennende å få muligheten til å reise litt. Jeg vil helst til Storbritannia. Det blir i alle fall innenfor Europa, for jeg tror ikke at man får noen større effekt av å dra lengre vekk! Storbritannia vil jeg til fordi det er viktig å være der de har språket som morsmål for å lære seg det skikkelig.