Balansen mellom arbeidsliv og privatliv: EU-direktiv 2019/1158
I en ny publikasjon utforsker Melanie Hack og Lisa Waddington EUs initiativer for å legge til rette for en bedre balanse mellom arbeid og fritid.
Hovedinnhold
I et bidrag til Oxford Encyclopedia of EU Law tar Melanie Hack og Lisa Waddington for seg det juridiske rammeverket omkring og den praktiske innvirkningen av det såkalte 'Work-Life Balance'-direktivet.
Direktivet introduserer viktige tiltak designet for å støtte opp under en slik balanse, inkludert foreldrepermisjon, omsorgspermisjon og fleksible arbeidsordninger. Disse instrumentene har som mål å skape et mer rettferdig arbeidsliv ved å adressere utfordringene som foreldre og omsorgspersoner, og da spesielt kvinner, står overfor.
I sin gjennomgang fremhever Hack og Waddington blant annet flere utfordringer, som mangelfull dekning for ikke-tradisjonelle familier, ubetalt omsorgspermisjon og bekymringer om å forsterke eksisterende kjønnsulikheter.
- Direktivet er en av mange viktige brikker i puslespillet for å kjempe for likestilling mellom kjønnene og en god balanse mellom arbeid og familieliv. Dets innvirkning avhenger av hvor langt EU-medlemslandene og EØS/EFTA-statene er villige til å gå utover minimumskravene i direktivet, forklarer Melanie Hack.
Bidraget er skrevet i forbindelse med LAW-BALANCE-prosjektet, som ledes av førsteamanuensis Melanie Hack.
https://opil.ouplaw.com/display/10.1093/law-oeeul/law-oeeul-e37