Hjem
Klinisk institutt 1

Bergen psykoseforskningsgruppe

BPRG
Foto/ill.:
Group

Hovedinnhold

Velkommen til Bergen Psykoseforskningsgruppe (BPRG) sin nettside. Her finner du informasjon om våre forskningsprosjekter og publikasjoner.

Psykose er et samlebegrep for tilstander bestående av et eller flere symptomer. Eksempler på slike symptomer kan være stemmehøring, mistenksomhet eller kognitive vansker. Psykose kan opptre som en primær psykisk lidelse eller sekundært til en underliggende kroppslig tilstand eller rusmiddelbruk. Forekomsten av schizofreni, som er den vanligste psykoselidelsen, er om lag 1% av befolkningen. Samlet forekomst av psykoselidelser er omtrent 3%. Flertallet av pasientene vil få god effekt av antipsykotisk medikasjon i kombinasjon med andre behandlingstiltak. Noen vil imidlertid ikke få tilstrekkelig effekt, og/eller oppleve ubehagelige bivirkninger av eksisterende behandlingsmuligheter. Vi ønsker derfor å bidra til bedre behandling gjennom klinisk forskning, og forbedre forståelse av sykdomsmekanismer gjennom basal forskning. BPRG arbeider med å utvikle bedre behandlingstilbudved psykoselidelser, og har både nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere.  Brukermedvirkning med erfaringskompetanse (PEK) er en sentral del av gruppen og forskningsaktivitetene. Her finner du mer informasjon om PEK:

Brukermedvirkning gjør forskningen mer relevant for våre pasienter.  Psykoseforskning med Erfaringskompetanse (PEK) er derfor en integrert del av BPRG.

BPRG har fra 2022 vært partner i Mohn forskningssenter for regenerative medisin:

Mohn forskningssenter for regenerativ medisin (MRCRM). Erik Johnsen leder prosjektet Persontilpasset medisin i psykosebehandling som er et av hovedprosjektene i MRCRM. 

BPRG-leder Erik Johnsen åpnet 01.03.2024 et nytt Mohn forskningssenter:

Mohn forskningssenter for psykoselidelser (MRCP) - Helse Bergen HF (helse-bergen.no). Senteret er finansiert med bevilgning fra Trond Mohn Forskningsstiftelse (TMF), Haukeland universitetssykehus, Universitetet i Bergen og Oslo universitetssykehus.

Se gjerne også våre engelske nettsider.