Samarbeider for gode offshore-løsninger
UiB og de andre partnerne i klyngesamarbeidet Energiomstilling Vest utvikler ny kunnskap om helhetlig nedbygging av offshoreprosjekt og økt installasjon av havvind.
Hovedinnhold
– Antall offshore prosjekt som nærmer seg slutten av levetiden øker, og vi ser et klart behov for å øke kunnskapen og kompetansen rundt dekommisjonering, CO2-fotavtrykk, og muligheter for sirkularitet og bærekraftig verdiskaping, sier NHH-professor Gunnar S. Eskeland.
Energiomstilling Vest (EOV)-partnerne har fått innvilget RFF Vest-forprosjektet "PRE-DECOR - Decommissioning Regulation and Contractual Implications” og har nylig startet opp arbeidet.
600 avviklinger
Bare i Nordsjøområdet er det over 600 plattformer, 5000 produksjonsbrønner og mange tusen kilometer rørledninger som vil avvikles etter hvert som leting og produksjon av olje- og gass stagnerer.
– I samme periode vil 50-100 gigawatt med fornybar vindkapasitet til havs bli installert, noe som krever betydelige investeringskostnader i strømkabler og nettilkoblinger. Et poeng er å lære fra en sektor i en moden fase til en sektor som er i designfasen, sier Eskeland.
– Strengere forskrifter og miljøhensyn trer i kraft, samtidig som mengden av prosjekt i utløpsstatus blir større og mer kompleks. I tillegg må det planlegges for økt mengde av havvind-installasjoner. Det er et stort behov for forskning og kompetanse på området, forklarer Eskeland.
Bærekraft og gjenbruk
Et av hovedmålene til PRE-DECOR er å forstå de kontraktsmessige og økonomiske implikasjonene av regulering av avvikling/dekommisjonering, og om disse begrenser eller muliggjør bærekraft, sirkularitet og verdiskapning.
– Det er store økonomiske og miljømessige implikasjoner ved avvikling på denne skalaen, og industrien vil være avhengig av å finne løsninger som kan redusere kostnader og CO2-fotavtrykk. Potensialet i gjenbruk er derfor betydelig, sier Eskeland.
Harald Ramfjord, CEO i brukerpartner Ramfjord Technology, er enig med Eskeland.
– Det er viktig å se på rammeverk og insentivene innenfor dette feltet. Hvordan de kan legge til rette for sirkularitet og bærekraft i den videre utviklingen av norske verdikjeder og teknologier, for å avhende og gjenbruke ressurser på en ansvarlig måte i årene som kommer. Dessverre ser vi i dekommisjonering at avtalene bærer preg av at ansvarsfraskriving er et viktig formål, forteller Ramfjord.
Høy næringsverdi
Brukerpartnerne i prosjektet vektlegger et anvendt syn og vinkling på problemstillingene, og Ragnhild Undertun, Daglig Leder i Gulen og Masfjorden Utvikling (GMU), er spent på resultatene.
– PRE-DECOR prosjektet og resultatene vil være svært interessant for GMU og bidra med kunnskap og næringsverdi i videreutvikling av næringsvirksomhet i vår region, sier Undertun.
I tillegg til brukerpartnerne opprettes det nå en referansegruppe med flere relevante aktører som vil bli involvert i arbeidet.
Ignacio Herrerea Anchustegui ved Universitet i Bergen leder arbeidet knyttet til rammeverk og reguleringer i PRE-DECOR. En av leveransene i prosjektet var å få til et større forskningsprosjekt.
Med EOV-partnernes kompetanse på området og stor interesse fra brukerpartnere, sendte UiB på vegne av EOV og 20 brukerpartnere inn en søknad til Forskningsrådet i februar 2021 med tittelen: Reutilisation, Decommissioning and Circularity of Offshore energy infrastructures (R-DECO).
– Dette er et meget viktig tema for Norge og for fremtidig bærekraftig verdiskapning, sier Herrera Anchustegui.