Hjem
Kvalitet i utdanning
Studiekvalitetsseminaret 2023

Rekordmange deltakere

Rekordmange var påmeldt til UiBs Studiekvalitetsseminar 8. desember. Deltakerne diskuterte bruk av kunstig intelligens i undervisning, redesign av studieprogram og fremtidens utdanningskvalitet.

Neste
Bildet viser en som presenterer på en konferanse med deltakere i forgrunnen.
Foto/ill.:
Ole Friele
1/4
Bildet viser folk i en konferansesal.
Foto/ill.:
Ole Friele
2/4
Bildet viser en som presenterer på en konferanse med deltakere i forgrunnen.
Foto/ill.:
Ole Friele
3/4
Bildet viser vinnerne av Ugleprisen sammen med prorektor Pinar Heggernes.
Foto/ill.:
Ole Friele
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

UiBs årlige studiekvalitetsseminar ble arrangert under temaet "Digital kompetanse og eksternfinansiering". Seminaret ble holdt i Storsalen i NG5, og hadde over 130 påmeldte.

Paneldebatt om kunstig intelligens i undervisning
I den første delen av seminaret ble det holdt en paneldebatt om bruk av kunstig intelligens (KI) i undervisning. Panelet bestod av Sehoya Cotner, professor ved Institutt for biovitenskap og bioCeed, Benedicte Mosby Irgens, dosent ved Institutt for fremmedspråk, prorektor Pinar Heggernes og Alexander Sæbøe Svendsen, nestleder i Studentparlamentet.

Debatten tok opp en rekke spørsmål, blant annet:

  • Hvordan har UiB tatt i bruk KI i undervisning?
  • Hvilke erfaringer har man gjort seg med bruk av KI?
  • Hvordan kan man sikre at KI brukes på en forsvarlig måte?

Paneldeltakerne var enige om at KI har potensial til å forbedre undervisningen, men at det er viktig å være klar over utfordringene. Blant annet er det viktig å sikre at KI ikke brukes på en måte som kan føre til juks eller diskriminering.

Redesign av studieprogram for fremtidens arbeidsliv
Under seminarets andre del ble det presentert tre prosjekter som er finansiert av UiB for å redesigne studieprogram med fokus på digital kompetanse. Prosjektene er:

  • Profesjonsstudiet i medisin ved Det medisinske fakultet
  • ChemView360 ved Kjemisk institutt
  • Bachelorprogrammet i fysikk ved Institutt for fysikk og teknologi

Prosjektlederne, Marit Øilo (Med), Monica Jordheim (Ki), Johan Alme og Vegard Gjerde (IFT) presenterte hvordan de planlegger å integrere digital kompetanse i studieprogrammene sine. De vil blant annet utvikle nye undervisningsmetoder, ressurser og vurderingsformer.

Eksternfinansiering av utdanningskvalitet
I den tredje delen av seminaret ble det presentert tre eksempler på eksternfinansierte prosjekter for utdanningskvalitet ved UiB. Vi fikk høre fra noen av UiBs Erasmus+ prosjekter, støtteapparatet for søknadsskriving og fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) som fortalte om sin nye rolle. I statsbudsjettet er det blant annet foreslått færre finansieringsordninger i regi av HK-dir, samtidig som EUs rammeprogram for utdanning blir styrket.

Seminardeltagerne fikk høre hvordan prosjektene bidrar til å forbedre utdanningskvaliteten ved UiB.

Seminaret ble avsluttet med utdelingen av Ugleprisen 2023, som gikk til emne i sammenlignende politikk.