Hjem
Kvalitet i utdanning
Ressursside

Eksterne fagfeller og representanter fra arbeidslivet

Utfyllende beskrivelse og retningslinjer for eksterne som bidrar i det systematiske kvalitetsarbeidet.

Hovedinnhold

Det er to typer av eksterne som bidrar i det systematiske kvalitetsarbeidet: Ekstern fagfelle og representant fra arbeidslivet. Begge typer eksterne bør være uten tilknytning til UiB, bortsett fra gjennom tilsvarende roller på andre studieprogram ved UiB, samt sensor eller lignende.

Ekstern fagfelle og representant fra arbeidslivet  

Ekstern fagfelle er en person ansatt i en førstestilling ved en annen UH-institusjon innen det aktuelle fagfeltet vedkommende er oppnevnt for.   

Representant fra arbeidslivet kan for eksempel være fra næringsliv, offentlig forvaltning, helse, utdanning, kultursektor, organisasjonsliv, forskningsinstitusjon osv. Vedkommende må ha relevant erfaring med fagfeltet, gjennom egen utdanning, eget arbeidsfelt, eller for eksempel ved å være tilknyttet et potensielt arbeidssted for kandidater med den aktuelle utdanningen.   

En person som har stilling både ved en UH-institusjon og ved en annen institusjon, vil kunne dekke begge funksjonene, for eksempel en professor i medisin ved et annet universitet som også arbeider ved et sykehus. En person kan også dekke flere studieprogram.   

Institutt eller fakultetet oppnevner eksterne fagfeller og representanter, for eksempel etter anbefaling fra fagmiljøene.

Tilbakemelding og evaluering

Eksterne fagfeller og representanter vurderer hele eller deler av studieprogrammet, etter bestilling fra programstyret. Ved evaluering av studieprogram er tilbakemelding fra eksterne alltid med, jf. kvalitetssystemet. Eksterne fagfeller og representanter kan med fordel benyttes i andre deler av det systematiske kvalitetsarbeidet, for eksempel i forbindelse med planlegging i etableringsfasen av program, de kan inngå i programråd og bidra i temamøter om tilknytning til arbeidslivet og annet.   

Det kan være hensiktsmessig at tilbakemeldingene fra eksterne innhentes oftere enn hvert sjette år på ulike aspekter av studieprogrammet, i stedet for omfattende rapporter hvert sjette år. Rapporter fra eksterne lagres i Studiekvalitetsbasen sammen med informasjon om tiltak for oppfølging.  

Selv om både ekstern fagfelle og representant fra arbeidsliv bidrar til evalueringene av studieprogrammene, er det rimelig at disse gis ulike oppdrag med utgangspunkt i deres respektive perspektiver og kompetanser, og at volumet på deres arbeid er ulikt.  

Ekstern fagfelle bidrar også inn i sentral studiekvalitetskomite i forbindelse med oppretting av nye studietilbud.

Utfyllende retningslinjer for eksterne fagfeller og representanter fra arbeidslivet  

  1. Programstyret som studietilbudet hører inn under, angir hvilke sider ved studietilbudet som ønskes vurdert av henholdsvis eksterne fagfeller og representanter fra arbeidslivet, og hyppighet på vurderingene. Det er anbefalt at eksterne fagfeller er særlig oppmerksomme på:  
     
    • sammenhengen mellom læringsutbyttebeskrivelsene og de lærings-, undervisnings- og vurderingsformer som inngår i et studieprogram eller enkeltemner 
    • sammenhengen mellom de emnene som inngår i studieprogrammet 
    • kvalitetsutviklingsarbeidet knyttet til studieprogrammet 
    • at studietilbudet er faglig oppdatert.  
       
  2. Fagfellene utarbeider en skriftlig rapport som sendes programstyret. Oppdragene til representant fra arbeidslivet kan, om ønskelig, utformes på andre måter, for eksempel at representanten får konkrete spørsmål eller intervjues muntlig. Rapportene og tilbakemeldingene skal omtales i programevalueringene som skal gjennomføres hvert sjette år.  
     
  3. Det kan være nyttig at fagfeller og representanter fra arbeidslivet får møte tilsatte og studenter, for eksempel ved at de blir inviterte til samlinger om studiekvalitet ved institutt og fakultet.   
     
  4. Eksterne fagfeller er representert i sentral studiekvalitetskomite når søknader om etablering av nye studieprogram skal behandles.     
     
  5. Det bør etterstrebes at eksterne fagfeller og representanter fra arbeidslivet ikke har en for tett samarbeidsrelasjon til fagmiljøet og fagpersonene i studieprogrammene der de skal bidra.