Hjem
Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner
Nyhet

Markerer 4-års dagen med ansettelse av Grieg førsteamanuensis i hjertesykdommer

Senter for Forskning på hjertesykdom hos kvinner feirer 4 aktive år! Dette markerer vi med et intervju med Helga Midtbø som nylig er blitt ansatt som Grieg førsteamanuensis i hjertesykdom ved senteret

Bilde av Helga Midtbø
Foto/ill.:
Helga Midtbø

Hovedinnhold

Takk for at du tar deg tid til å snakke med oss i dag, Helga. Først og fremst, hvorfor ble du interessert i hjertesykdom hos kvinner?

-Takk for at jeg får være her! Min interesse for hjertesykdom hos kvinner startet med doktorgradsarbeidet mitt. Jeg var så heldig å få jobbe med Professor Eva Gerdts i et prosjekt som handlet om hjertesykdom blant pasienter med leddgikt. Leddgikt rammer kvinner i langt større grad enn menn og det å få jobbe med dette ga verdifull innsikt i dette temaet. 

Kan du si litt om hvilket forskningsfelt du har?

-Absolutt. Mitt forskningsfelt setter søkelys på kjønnsforskjeller i hjertesykdom, spesielt hvordan risikofaktorer for hjertesykdom varierer mellom menn og kvinner. Jeg jobber fremdeles med pasienter med leddgikt, men også pasienter med fedme og høyt blodtrykk blant annet. Målet mitt er å forbedre helseutfallene for pasienter som har sykdommer som gir kronisk betennelse i kroppen og dermed høy risiko for hjertekarsykdom. Her er kvinner overrepresentert.

Det høres ut som viktig arbeid. Hva skal du bruke ansettelsen som Grieg førsteamanuensis i hjertesykdom til?

-Jeg planlegger å bruke denne plattformen til å styrke samarbeidet med andre forskningsmiljøer og til å utvikle nye prosjekter som kan bidra til å redusere kjønnsforskjellene i hjertesykdom. I tillegg vil jeg fokusere på å veilede neste generasjon forskere og helsepersonell, slik at de er bedre rustet til å møte utfordringene innen hjertesykdom hos kvinner.

Tusen takk, Helga, for at du delte din innsikt og ditt viktige arbeid med oss. Vi ser frem til å følge med på dine fremtidige prosjekter.

-Takk for at jeg fikk dele. Jeg ser også frem til å fortsette dette viktige arbeidet og er veldig takknemlig for støtten fra Grieg Foundation som har muliggjort dette.