Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Åpen dag 2020

Leah Emilie fikk drømmedag på MatNat

– Det er veldig stort å få lov til å se hvordan forskerne jobber. Fornybar energi er framtiden, sier Leah Emilie Bjørvik. Ungdomsskoleeleven fra Bømlo har allerede bestemt seg for å studere energi.

Leah Emilie Bjørvik
KARBONLAGRING: Leah Emilie Bjørvik fra Bømlo får en rask introduksjon til karbonlagring av professor Martin Fernø ved Institutt for fysikk og teknologi.
Foto/ill.:
Asbjørn Leirvåg/UiB

Hovedinnhold

Professor Martin Fernø ved Institutt for fysikk og teknologi la alt til side for å fortelle bømlingene om CO2-lagring og hvordan miljøet kombinerer teori og praktiske ferdigheter for å bygge nødvendig utstyr til forskningsprosjektene. 

Emilie fikk være med på å bøye en stor skjerm som snart skal settes opp på Universitetsmuseet.

– Jeg er ganske praktisk anlagt selv om matematikk er favorittfaget, forteller Leah Emilie. 

– Da passer du perfekt her hos oss på fysikk, skyter Martin Fernø kjapt inn. 

Glad i matematikk 

For å ikke kjede seg på skolen, har hun fått lov til å ta mer matematikk enn det medelevene på ungdomsskolen på Bremnes har på pensum. 

I forbindelse med Åpen dag-arrangementet mandag 10. februar fikk Leah et skreddersydd opplegg for å bli bedre kjent med fagmiljøet innenfor energi ved Universitetet i Bergen. 

Sammen med de litt eldre avgangselevene på videregående skoler i bergensområdet, fikk Leah og mora følge informasjonsmøtet om det femårige sivilingeniør-programmet innen energi. 

Drømmedagen kom i stand etter at Bømlo kommune etterspurte søknader fra kommunens 9.-klassinger. Gjennom det såkalte MOT-prosjektet fikk ti elever mulighet til å realisere drømmene sine.

Mens andre elever drømte om å jobbe på sjøen, bli bilmekaniker eller musikalartist - var Leah Emilies drøm å få møte forskere som forsker på feltet fornybar energi. 

Gav mersmak 

Geofysisk institutt la til rette for at Leah Emilie fikk møte unge, talentfulle forskere. Astrid Nybø fortalte om arbeidet med havvind, mens Johannes Dugstad introduserte eleven til vannstrømmer og tidevannsenergi. 

Innenfor fysikk og teknologi, fikk Leah Emilie høre mer om Martin Greves solcelle-prosjekter. Hun ble imponert da Egil Helseth fortalte om tilnærmingene mot å hente ut mikronergi fra regndråper. 

Verken hun eller mora Silje Renate Bø Bjørvik hadde noe mot å reise drøye to timer til Bergen for å få smakebiter av den mangfoldige virksomheten ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. 

– Absolutt inspirerende for veivalg senere. Har lyst til å jobbe med energi når jeg blir eldre, slår Leah Emilie fast. 

åpen dag

UTVIKLING: Leah Emilie Bjørvik fikk se på måleutstyr som er utviklet ved Institutt for fysikk og teknologi.

Foto/ill.:
Asbjørn Leirvåg/UiB