Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Reglement

Retningslinjer for 2-årig master og to siste år av 5-årig integrerte masterprogram

Retningslinjer for 2-årig master og to siste år av 5-årig integrerte masterprogram gjelder fra 1.1.25

Hovedinnhold

Retningslinjene utfyller regler i Forskrift for studium ved UiB og fakultetets utfyllende reglement. I tilfeller der disse reglementene har andre regler, er det disse som gjelder.

Valg av masteroppgave og veiledningsavtale

Det framgår av studieplanen om et studieprogram tilbyr 60 og/eller 30 studiepoengs masteroppgaver.

Programstyret for masterprogrammet skal sammen med veiledere sørge for at det eksisterer et tilbud av oppgaveprosjekter. Oppgaveprosjekter kan også bli utformet i dialog mellom veileder og student.

Veiledning

Ved opptak til 2-årig masterprogram eller ved tildeling av masteroppgave på 5-årig integrerte masterprogram skal det oppnevnes minst én veileder som er fast ansatt ved UiB. Det anbefales at det oppnevnes en veiledningskomité som består av minst to medlemmer. Komitéen har felles ansvar for veiledningen og skal bestå av en faglig ansvarlig hovedveileder og minst én medveileder. Minst ett av medlemmene skal være tilsatt ved instituttet som er faglig ansvarlig for kandidatens masterprosjekt. I de tilfeller der medveileder er ansatt ved UiB, og hovedveileder er eksternt ansatt, må medveileder være fast tilsatt ved instituttet. Medveileder vil da ha ansvar for å integrere kandidaten i relevante fagmiljø ved UiB, og være oppdatert på reglement og rutiner knyttet til masterprogrammet. Eventuelle avtaler mellom institutt og ekstern veileder/institusjon gjøres på instituttnivå.

Det er instituttets ansvar å sørge for at veiledningen er ivaretatt når veilederen har lengre fravær. Masteravtalen angir rettigheter og plikter for student, veileder og institutt.

Veiledningsavtale (masteravtale)

Studenter på både toårige og femårige masterprogram skal levere en veiledningsavtale og prosjektbeskrivelse. Prosjektbeskrivelsen skal godkjennes av veileder og legges fram for programstyret. Fristen for dette fastsettes av det enkelte studieprogram.

I veiledningsavtalen inngår det nærmere regler om retten til veiledning og andre ytelser, herunder hvor lenge studenten har rett til å motta slik veiledning og ytelser. I avtalen blir det også bestemt om studenten tar en lang oppgave på 60 studiepoeng eller en kort oppgave på 30 studiepoeng. Det teoretiske pensumet er henholdsvis 60 studiepoeng ved lang oppgave, og 90 studiepoeng ved kort oppgave. Utdanningsplanen inneholder planlagt studieprogresjon. Tilgang til nødvendig eksperimentelt utstyr, programvare og datamateriell skal være dokumentert.

Tidsbegrensing og utsatt innlevering

Masteroppgaven skal være tidsbegrenset. Tidsbegrensingen skal være i samsvar med masteroppgavens arbeidsomfang (antall studiepoeng). 30 studiepoeng tilsvarer 20 ukers arbeid og 60 studiepoeng tilsvarer 40 ukers arbeidsomfang.

60 studiepoengsoppgaver

Ved start på masteroppgaven i høstsemesteret er innleveringsdato for oppgaven 1. juni påfølgende semester. Ved start på masteroppgaven i vårsemesteret er innleveringsdato for oppgaven 15. november påfølgende semester.

For 60 studiepoengs oppgaver kan man begynne arbeidet på masteroppgaven parallelt med masteremner, dersom dette er bestemt i masteravtalen eller studieplanen.

30 studiepoengsoppgaver

Arbeidet med en masteroppgave på 30 studiepoeng skal som hovedregel fullføres innenfor ett semester, unntak kan gjøres av faglige grunner.  For 30 studiepoengs oppgaver vil det normalt ikke være mulig å begynne på masteroppgaven før alle masteremner er avlagt.

Fast innleveringsfrist

Det er fast innleveringsfrist den 15. i hver måned. Ved normal progresjon er innleveringsfrist 1. juni ved studiestart i høstsemesteret og 15. november ved studiestart i vårsemesteret. Ved forlengelse blir ny innleveringsfrist flyttet til den 15. i den aktuelle måneden. Masteroppgaven vil ikke bli sendt til sensur før den 15. selv om den leveres på en tidligere dato.

Det er innleveringsfri periode i juli. Siste innleveringsfrist før sommeren er 15. juni og første innleveringsfrist etter sommeren er 15. august.

Vår

Høst

15. januar

15. august

15. februar

15. september

15. mars

15. oktober

15. april

15. november (ordinær frist)

1. juni (ordinær frist)

15. desember

15. juni

 

Veiledningsavtalen fastsetter innleveringsfrist for masteroppgaven. Etter at avtalen er godkjent og leveringsdato er fastsatt kan det innvilges utsatt innlevering (forlengelse) av masteroppgaven. Den innvilgede forlengelsen har ikke innvirkning på vurdering av oppgaven.

Avkorting av masterstudiet

For studenter på 2- årig master og 5-årig integrerte masterprogram som velger en lang masteroppgave kan tidligere utdanning innpasses slik at relevante emner erstatter studiepoeng i det teoretiske masterpensumet. I veiledningsavtalen settes det opp en individuell plan for masterstudiet. Når tidligere utdanning erstatter hele eller deler av det teoretiske masterpensumet blir innleveringsfrist for masteroppgaven tilsvarende framskjøvet:

Antall studiepoeng

Innlevering vår

Innlevering høst

0-9 studiepoeng

Ingen endring (1. juni)

Ingen endring (15. november)

10-19 studiepoeng

15. april

15. oktober

20-29 studiepoeng

15. mars

15. september

30-39 studiepoeng

Ett semester (15. november)

Ett semester (1. juni)

40-49 studiepoeng

15. oktober

15. april

50-59 studiepoeng

15. september

15. mars

Endringer av masteravtalen må godkjennes av programstyret.

Avsluttende mastergradseksamen

Avsluttende muntlig mastergradseksamen skal normalt avholdes innen utgangen av det 4. semesteret, og senest innen 2 måneder etter innlevering av masteroppgaven.

En mastereksamen består av en skriftlig del (masteroppgaven) og en muntlig del som kan være justerende på karakteren. Ekstern sensor, intern sensor og veileder(e) skal være til stede ved den offentlige presentasjonen. Etter presentasjonen følger en muntlig eksaminasjon/samtale om oppgaven med ekstern sensor, intern sensor og veileder(e). Ekstern og intern sensor skal i forkant av presentasjonen ha bestemt en karakter på masteroppgaven. Presentasjonen kan sammen med den påfølgende muntlige eksaminasjonen være justerende på den endelige karakteren.

Veileder skal bidra med opplysninger om arbeidsform, arbeidsinnsats og selvstendighet under arbeidet med masteroppgaven, men skal ikke være med i sensureringen av oppgaven. Etter at den muntlige presentasjonen og eksaminasjonen er avsluttet oppsummerer sensorer og veileder prestasjonen seg imellom før endelige karakterer settes av sensorene alene.  Masteroppgaver ved fakultetet sensureres etter en sensorveiledning som gjelder for alle fagområdene ved fakultetet.

Semesteravgift når avsluttende eksamen er påfølgende semester

Dersom avsluttende eksamen er etter 1. september eller 1. februar må semesteravgift betales, selv om masteroppgaven ble levert i semesteret før. Studenter må ikke å betale ny semesteravgift dersom avsluttende mastergradseksamen avlegges senest 31. august for vårsemesteret eller 31. januar for høstsemesteret.

Klausulering av mastergradsoppgaver

Regler for klausulering ved UIB: https://regler.app.uib.no/regler/Del-2-Forskning-utdanning-og-formidling/2.2-Utdanning/2.2.4.-Eksamen-og-sensur/Innsynsforbud-i-og-klausulering-av-mastergrads-og-doktorgradsoppgaver-ved-Universitetet-i-Bergen/

Dersom en masteroppgave er klausulert, gjelder følgende regler: Komitémedlemmene kan bli bedt om å skrive under en taushetserklæring. Bedømmelseskomiteen må få tilgang til alt materiale uten innskrenkninger.

Den offentlige presentasjonen i forbindelse med den avsluttende muntlige mastereksamen skal gjennomføres også for klausulerte masteroppgaver. For å ta hensyn til klausulerte oppgaver eller oppgavedeler kan følgende restriksjoner anvendes om nødvendig:

  • Tid og sted for den muntlige presentasjonen annonseres ikke
  • Sensible opplysninger eller data utelates i presentasjonen eller anonymiseres
  • Alle tilhørere skriver under på en enkel taushetserklæring før presentasjonen
  • I enkelte tilfeller praktiseres det halvoffentlighet, dvs kun instituttansatte og/eller prosjektdeltakere får tilgang til den muntlige presentasjonen.