En natt med oppdagelser: Høydepunkter fra Nattevandring på Akvariet i Bergen
Forskere fra Michael Sars-senteret engasjerte de besøkende med interaktive utstillinger og ga innsikt i livet i havet, noe som skapte vitenskapelig nysgjerrighet og opplæring blant gjester i alle aldre.
Hovedinnhold
Utstyrt med lommelykter deltok rundt 600 gjester på Nattevandring på Akvariet i Bergen fredag kveld, der forskere fra Michael Sars-senteret ved Universitetet i Bergen fortalte om undersøkelser av støyforurensning og viste frem ulike marine organismer som Ciona intestinalis, Oikopleura dioica og Nematostella vectensis.
I den vakre rotunden i Akvariet presenterte Chatzigeorgiou-gruppen prosjektet Deuteronoise hvor gjestene fikk være med og undersøke hvordan støy påvirker livet i havet gjennom en interaktiv quiz med ulike lyder tatt opp under havoverflaten. "Noen av barna (og de voksne) sa at de var overrasket over havdyrenes lydproduksjon. Men de var heller ikke i tvil om at støyforurensning, i likhet med andre typer forurensinger, påvirker livet i havet. For meg understreker dette hvor viktig jobben vår er", sier forsker Sissel Norland. Gruppens utstilling satte også søkelyset på to arter av kappedyr, Oikopleura dioica og Ciona Intestinalis, med akvarier som viste de ulike livsfasene fra larve til voksen. Barna inntok rollen som forskere mens de kikket gjennom mikroskoper og observerte Ciona-larvene i bevegelse. Samtidig ble gjestene invitert til å bruke luper for å se nærmere på de millimeterstore Oikopleura som var utstilt i en høy sylinder.
Noen av barna (og de voksne) sa at de var overrasket over havdyrenes lydproduksjon. Men de var heller ikke i tvil om at støyforurensning, i likhet med andre typer forurensinger, påvirker livet i havet. For meg understreker dette hvor viktig jobben vår er.
- Sissel Norland
Forskere fra Steinmetz-gruppen viste frem sjøanemonene Nematostella og Aiptasia, fra egg til voksen. De forklarte at disse dyrene er glupske rovdyr med komplekse livssykluser, til tross for deres geléaktige utseende og mangel på hjerne til fascinerte besøkende. Under UV-lys kom en magisk egenskap ved Aiptasia til syne da de symbiotiske algene deres lyste rødt. De unge gjestene ble invitert til å bidra med sin egen tolkning av en glødende anemone ved hjelp av fluorescerende maling, og ble gjort oppmerksomme på hvor sårbare symbiotiske forhold er i et hav i endring.
I tillegg til utstillingene fra Akvariets ansatte var en rekke organisasjoner invitert til å dele sin forskning og sine ressurser med gjestene. Bergensavisen ga barna muligheten til å lage en avisforside, Norsk Fjordsalat viste frem ulike typer tang og tare som mat, og Kjempegøy tilbød et verksted for dekorering av insekthotell.
Markedskoordinator Ingvild Nesje fra Akvariet i Bergen forteller om en hyggelig kveld der mange barn ikke ville gå hjem fordi de hadde det så gøy. "Vi er veldig glade for at så mange tok turen til Akvariet og på Nattevandringsarrangementet på fredag. Det ble en fin kveld med fokus på LæreLyst. Takk til alle som bidro til at dette ble et vellykket arrangement. Vi gleder oss allerede til neste år."