Hjem
UNESCO Chair: Bærekraftig arv og miljøforvaltning

Varselmelding

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
RADØY

Solendfjellet på Manger i gamle Radøy kommune

Neste
Heidi Mongstad stående på en kjerrevei på beitemark. Åser med granskog i bakgrunnen
Heidi Mongstad, leder for Radøy sogelag.
Foto/ill.:
Inger Måren
1/3
Gammel steinfjøs med rødt blikktak.
Gammelt, tradisjonelt murt steinfjøs.
Foto/ill.:
Inger Måren
2/3
Utsiktsbilde over kulturmarker med tradisjonelle steinmurer i front. Bebyggelse og fjord i bakgrunnen.
Vedlikeholdt kulturlandskap på Manger.
Foto/ill.:
Inger Måren
3/3
Tilbake

Hovedinnhold

Heidi Mongstad er leder for Radøy sogelag. Hun møtte oss på Manger i gamle Radøy kommune, hvor hun ville ta oss med i det som er Radøy kommunes tusenårsstad, og gå opp til Solendfjellet. Hun valgte denne plassen fordi det er et flott turområde, og fordi man her kan se mange av de elementene som kjennetegner landskapet i Nordhordland godt: kuperte fjell, fjordsystemer, lyngheier, beitemarker og innmarksområder med fantastiske steingarder. 

Selv om området er et utpreget kulturlandskap er det også preget av redusert landbruksaktiviteter og beiting i senere tid – som så mange andre plasser i regionen. Man ser tydelige skiller mellom plasser hvor det går sauer på beite og ikke. Da Heidi vokste opp var det også mye kyr som beitet på markene her ute, men dette er det omtrent helt slutt på. I dag er det stort sett bare sau, og noe geit som beiter både innmark og utmark. 

Fra Solendfjellet ser man langt – nesten til alle kommunene i Nordhordland Biosfæreområde. Heidi peker ut Øygarden, og poengterer hvor kort avstanden egentlig er. Den gangen fjordene var "motorvei" var det mye kommunikasjon mellom Øygarden og Radøy, noe som også gjenspeiles i familierelasjoner og inngifte, men i dag er avstanden stor mellom disse plassene og kontakten mye mindre. 

Klikk her for å lese om flere vandreintervjuer fra Nordhordland UNESCO biosfæreområde.