Hjem
Bergen Stress and Sleep Group, BSSG

Varselmelding

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Celine Yttervik

Master student

Hovedinnhold

Effekten av tidlig livsstress på synaptisk plastisitet

Både menneskehjernen og dyrehjernen er mest plastisk i den tidlige postnatale periode. Negative tidlige livserfaringer kan endre kapasiteten til en synapse til å uttrykke plastisitet, og dysfunksjonell plastisitet kan ligge til grunn i en rekke nevropsykiatriske lidelser inkludert depresjon, schizofreni og posttraumatisk stresslidelse. Ved å benytte dyremodeller for tidlig livsstress kan forskere kontrollere for stressparadigmet og deretter måle effekten på hjernens synapser. En forståelse av funksjonelle, strukturelle og molekylære endringer i synapser som følge av tidlig livsstress gir viktig kunnskap om psykopatalogisk utvikling etter utsettelse for stress.

I vårt masterprosjekt gjennomfører vi en systematisk litteraturgjennomgang av eksisterende litteratur for å undersøke problemstillingen: “Hvilke underliggende mekanismer av synaptisk plastisitet blir påvirket ved opplevelsen av tidlig livsstress hos gnagere (mus og rotter)?». Formålet med masterprosjektet er å identifisere, kvalitetsvurdere og organisere forskningslitteratur som tar for seg den aktuelle problemstillingen. En sammenstilling av eksiterende litteratur vil gi en indikasjon på konsensusen i kunnskapsfeltet i dag og gi implikasjoner for videre forskning.

 

Forfattere

Celine Yttervik & Sanne Myrmel

Veiledere

Hovedveileder: Jelena Mrdalj 
Medveileder: Janne Grønli