I skyggen av vindturbiner
Valerie-Marie Kumer disputerer 13.09.2016 for ph.d.-gradenved Universitetet i Bergen med avhandlingen “The Potential of LiDAR Measurements for the Characterization of Wind Turbine Wakes”.
Hovedinnhold
Energiproduksjonen i vindparker er i stor grad avhengig av de enkelte turbinenes ytelse, men siden turbinene står mange i samme område, er det umulig for alle å ha uforstyrrede vindforhold for alle turbinene. Turbinene som ligger i skyggen av de fremste turbinene, høster mindre energi ettersom disse opplever en lavere vindhastighet. I vaken av en vindturbin er hastigheten redusert og turbulensen økt i forhold til i vinden foran turbinen. På grunn av dette blir plasseringen av turbinene meget viktig både for å få maksimal energiproduksjon, men også for å ha kontroll på kreftene på turbinene. Plasseringen blir gjort på grunnlag av simuleringer med vakemodeller. Disse modellene er gjerne validert mot eksperimenter i vindtunnel. Men dagens vakemodeller kan forbedres. For å utvikle slike forbedrede vakemodeller og for å kunne validere dem, er målinger av vake-effekter bak virkelige vindturbiner nødvendig. Med bedre vakemodeller vil en kunne få mer energi ut av vindparkene.
Valerie-Marie Kumers avhandling utforsker «Light Detection and Ranging» (LiDAR) instrumenter til bruk ved fullskala vake-målinger. Resultater fra nasjonale og internasjonale målinger har vist at LiDAR instrumenter er nyttige både i utforskningen av vindturbinens vake, og i å øke forståelsen av vake-karakteristikker i atmosfæren. I avhandlingen er vakemålingene også analysert og presentert som frekvensspektra. Frekvens-spektra av hastighetsvariasjonene i vaken er viktige for lastberegninger og brukes av ingeniører ved design av vindturbiner.
Personalia
Valerie-Marie Kumer ble født i Eisenstadt i Østerrike i 1989, som den andrefødte i en familie med fire døtre. Hun tok sin magistergrad i meteorologi ved Universitetet i Wien, hvor hun ble uteksaminert i 2012. Etter dette flyttet hun til Bergen for å starte på sin doktorgrad i gruppen for Eksperimentell Meteorologi ved Geofysisk Institutt på Universitetet i Bergen, i samarbeid med Norwegian Centre for Offshore Wind Energy (NORCOWE)