Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Sikkerhetsklima og psykologisk kapital

Kjersti Bergheim Valdersnes disputerer torsdag 6. desember 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Safety Climate in High Reliability Organizations – the role of Psychological Capital».

Hovedinnhold

Formålet med avhandlingen var å undersøke om personfaktorene mestringsevne, håp, optimisme og tilpasningsdyktighet – samlet sett betegnet som psykologisk kapital - kunne ha en positiv innvirkning på sikkerhetsklimaet i virksomheter som opererer under usikre og krevende forhold. Sikkerhetsklima ble målt som et øyeblikksbilde av hvordan ansatte oppfatter at sikkerheten er ivaretatt på arbeidsplassen.

Relasjonen mellom psykologisk kapital og sikkerhetsklima ble undersøkt blant et større utvalg av norske flygeledere og blant et utvalg av sjøfolk fra ulike europeiske og asiatiske land. I begge disse gruppene var høye skårer på psykologisk kapital forbundet med en mer positiv opplevelse av sikkerheten. Håp og optimisme, det vil si evne til å være målrettet og løsningsorientert, var de to enkeltfaktorene som var spesielt viktige for flygeledernes oppfatning av et godt sikkerhetsklima. Blant sjøfolkene hadde europeerne høyere skårer enn asiatene på både psykologisk kapital og sikkerhetsklima, og offiserene med høy psykologisk kapital oppfattet sikkerhetsklimaet som bedre enn de som ikke var offiserer og hadde høy psykologisk kapital.

Blant et utvalg av mannskap på offshorefartøy ble det undersøkt om psykologisk kapital kunne virke som en beskyttende faktor mellom det å være bekymret for sikkerheten og rapportering av trøtthet på dagtid. Resultatet viste at det å skåre høyt på psykologisk kapital virket beskyttende mot trøtthet dersom grad av bekymring for sikkerheten var lav, men ved høy grad av bekymring hadde det ingen beskyttende effekt.

Avhandlingen har vist at arbeidstakere med høy psykologisk kapital opplever sikkerhetsklimaet på arbeidsplassen som mer positivt. Mestringsevne, håp, optimisme og tilpasningsdyktighet kan påvirkes og endres gjennom tilbakemelding, erfaring og trening, så en praktisk anvendelse av forskningen kan være å forbedre sikkerhetsklimaet gjennom å legge vekt på å utvikle psykologisk kapital hos ansatte i sikkerhetskritiske organisasjoner.

 

Personalia

Kjersti Bergheim Valdersnes er født i 1979 og har vokst opp i Fiksdal i Romsdal. Hun har en mastergrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra Universitetet i Bergen (2008). Valdersnes har vært nærings-ph.d. hos Norwegian Hull Club, med tilknytning til Institutt for samfunnspsykologi ved UIB. Hun har vært medlem i forskningsgruppen for operativ psykologi, med professor Jarle Eid som hovedveileder og professor Morten Birkeland Nielsen som biveileder.