Potensielle mekanismer som kobler periodontitt og leddgikt
Kathrin Beyer disputerer 25.6.2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The Periodontitis – Rheumatoid Arthritis Connection".
Hovedinnhold
Forskning viser en assosiasjon mellom leddgikt (revmatoid artritt) og tannkjøttsykdommer (periodontitt). Pasienter med leddgikt har en signifikant økt risiko for å utvikle periodontitt med et mer alvorlig sykdomsforløp, og leddgikt forekommer hyppigere blant pasienter med periodontitt enn ellers i befolkningen. Leddgikt og periodontitt er kronisk inflammatoriske sykdommer som har mange fellesnevnere i patogenese og sykdomskarakteristika. Sammenhengen er ikke fullstendig klarlagt. Det overordnete mål med avhandlingen var å studere bakenforliggende biologiske mekanismer for assosiasjonen mellom sykdommene. Periodontitt initieres av patogene bakterier i biofilm på tennene som fører til en immunreaksjon hos verten. Patogene orale bakterier har også blitt satt i sammenheng med leddgikt.
I denne avhandlingen ble det funnet en assosiasjon mellom bakteriesammensetning i tannkjøttlommer og forskjell i sykdomsaktivitet ved leddgikt og periodontitt, samt med røyking. Fettsyrer og lipider fra kosten fungerer som signalmolekyler i inflammatoriske responsprosesser. Endringer i fettsyre- og lipidsammensetning har blitt relatert til leddgikt og periodontitt. I hvilken grad marine omega-3 og vitamin D er i stand til å påvirke betennelse ved disse to sykdommene er ikke helt klarlagt. Funnene fra denne avhandlingen viser at leddgiktpasienter som spiste sjømat i henhold til norske kostholdsanbefalinger hadde mindre leddgiktsymptomer. Analyser av fettsyresammensetningen i blodet kobler høy konsentrasjon av fettsyrer fra sjømat (omega-3) til bedre periodontale forhold og mindre pasientrapporterte leddgiktsymptomer. Endringer i fettsyre- og lipidsammensetningen var assosiert med leddgikt og periodontal sykdom. Avhandlingen konkluderer med at økt inflammatorisk sykdomsaktivitet ved periodontitt og ved leddgikt kan relateres til endringer i bakterie-, fettsyre- og lipidsammensetning. Resultatene i denne avhandlingen støtter behovet for tverrfaglig samarbeid innen medisin og odontologi.
Personalia
Kathrin Beyer (f. 1976) er utdannet tannlege (2005) og dr. med dent. (2008) ved FAU Erlangen–Nürnberg, Tyskland. Hun er spesialist i periodonti (UiB, 2018). Doktorgradsarbeidet er utført ved Seksjon for periodonti, Institutt for klinisk odontologi, Det medisinske fakultet, UiB. Hovedveileder for prosjektet har vært professor Anne Isine Bolstad (UiB) og medveileder har vært professor Johan G. Brun (Revmatologisk avdeling, Haukeland universitetssykehus).