Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Skulderproteser i Norge

Randi Margrete Hole disputerer 30.8.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Shoulder arthroplasty in Norway".

Hovedinnhold

Antall skulderproteseoperasjoner som utføres hvert år i Norge øker. Den vanligste tilstanden som krever behandling med skulderprotese er artrose (slitasjegikt). Skulderprotese brukes også i økende grad som behandling av brudd i skulderen og følgetilstander etter tidligere brudd. Nasjonalt Register for Leddproteser har samlet inn data fra skulderproteseoperasjoner siden 1994. Siden da er det registrert endringer i årsaker til skulderprotesekirurgi. I tillegg er proteser og teknikker i stadig utvikling. Det finnes få studier med langtidsoppfølging av skulderproteser, og valg av protese kan ofte være basert på kirurgens preferanser. Dette doktorgradsprosjektet består av tre artikler. Vi har studert ulike kirurgiske faktorer som kan påvirke dødelighet, holdbarhet av protesene, og årsaker til nye operasjoner etter skulderprotesekirurgi i Norge. I den første artikkelen fant vi ingen forskjell i risiko for død de første tre månedene etter skulderproteseoperasjon hos pasienter som fikk forebyggende medisin mot blodpropp sammenlignet med de som ikke fikk dette. I den andre artikkelen sammenlignet vi resultatene etter operasjon med den tidligere brukte Delta III (1994-2010) mot den moderne Delta Xtend omvendte skulderprotesen(2007-2021). Resultatene viser at det var mindre risiko for komplikasjoner som fører til en ny operasjon ved bruk av den moderne Delta Xtend protesen. I den tredje artikkelen studerte vi resultater etter operasjon med omvendte skulderproteser i Norge i perioden 2007-2022. I studien inkluderte vi ulike protesemerker og design som har vært brukt i perioden. Vi fant høy proteseoverlevelse for alle inkluderte protesemerker og ved å velge proteser med dokumentert gode langtidsresultater kan man forvente lav risiko for komplikasjoner som fører til ny operasjon. Denne avhandlingen dokumenterer ny og viktig kunnskap om skulderproteser i Norge som kan hjelpe ortopedene når de skal vurdere pasienter for operasjon.

Personalia

Randi Margrete Hole (f.1973) er utdannet lege fra Universitetet i Bergen i 1998. Hun ble spesialist i ortopedisk kirurgi i 2006 og jobber som seksjonsoverlege ved Ortopedisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus. Doktorgradsarbeidet utgår fra Klinisk Institutt 1 ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært professor Ove Nord Furnes og biveileder har vært professor Jan-Erik Gjertsen.