Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Myelinproteiner og dekoding av protein-lipid interaksjoner.

Oda Caspara Krokengen disputerer 29.8.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Myelin proteins from the peripheral nervous system".

Hovedinnhold

Nervesystemet er kroppens kommunikasjonssystem og spiller en helt avgjørende rolle i å styre kroppens aktiviteter. Videre kan nervesystemet deles inn i sentralnervesystemet (CNS), som består av hjernen og ryggmargen, og det perifere nervesystemet (PNS), som omfatter alle andre nerver. En fundamental bestanddel i dette systemet heter myelin, en fettrik struktur som danner en isolerende skjede rundt nervefibrene. Myelin er essensielt for å øke hastigheten på nerveimpulser, beskytte nervefibrene, og sikre effektiv kommunikasjon mellom hjernen og resten av kroppen. Uten myelin vil signalene bevege seg mye saktere, og uhelbredelige sykdommer som multippel sklerose og Charcot-Marie-Tooth sykdom (CMT), hvor myelinet ødelegges eller svekkes, poengterer viktigheten av et sunt og stabilt myelin.

Oda Caspara Krokengen har i sin forskning fokusert på tre proteiner som holder kompakt myelin i PNS sammen: myelin protein 0 (P0), basisk myelinprotein (MBP) og perifert myelinprotein 2 (P2). Ved å bruke en tverrfaglig tilnærming bestående av biofysiske metoder, beregningsverktøy og kunstig intelligens (KI) som AlphaFold2, har Krokengen foreslått proteinstrukturer for MBP og det cytoplasmatiske domenet til P0 (P0ct) når de er festet til myelinmembranen. KI kan brukes i kombinasjon med eksperimentelle data for å avdekke foldede proteinsegmenter, og hvordan effekten av mutasjoner hindrer P0ct i å interagere med lipider. Videre ble to membranmodeller anvendt, liposomer og biceller, for å studere protein-lipid interaksjoner. P0ct påvirker morfologien til lipidmembraner på en konsentrasjonsavhengig måte, og sammen med MBP og P2, fremkalte disse viktige myelinproteinene ikke-lamellære flytende krystaller.

Personalia

Oda Caspara Krokengen har en bachelorgrad i nanoteknologi, og master i nanovitenskap med fokus på biomedisin, fra Universitetet i Bergen. I august 2020 begynte hun på sitt doktorgradsprosjekt ved Institutt for biomedisin med Petri Kursula som hovedveileder og Arne Raasakka som medveileder.