Jordiske gamma-glimt og alver
Ingrid Bjørge-Engeland disputerer 30.10.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The connection between lightning currents, TGF intensities and Elves".
Hovedinnhold
I forbindelse med tordenstormer produseres det en rekke fascinerende fenomener i tillegg til de observerte lynglimtene. Blant disse er jordiske gamma-glimt (TGFer) og alver (Elves). Jordiske gamma-glimt er korte utbrudd av høyenergisk stråling som produseres i forbindelse med lyn, mens alver produseres når elektromagnetiske pulser fra lyn treffer de nedre lagene av ionosfæren og skaper lysende ringer. Gjennom sitt doktorgradsarbeid har Bjørge-Engeland brukt observasjoner fra ASIM-instrumentet på den internasjonale romstasjonen (ISS) samt data fra bakkebaserte lynlokasjonsnettverk, og avdekket at gamma-glimt som etterfølges av alver utgjør en spesiell undergruppe av gamma-glimt med svært kort varighet og er assosiert med svært kraftige lyn-strømmer. Videre viser doktorgradsarbeidet at tilstrekkelig sterke elektriske strømmer nesten alltid produserer alver, men for svakere lyn-strømmer kan tidligere lynaktivitet påvirke om en alv dannes eller ikke.
Bjørge-Engeland har også studert en ny undergruppe av jordiske gamma-glimt ved å bruke data fra flykampanjen ALOFT, som fløy over Karibien og Mexicogulfen i juli 2023. Under en av de ti flyvningene til ALOFT-kampanjen passerte ASIM-instrumentet på ISS over det samme geografiske området som ALOFT i noen få minutter. I løpet av disse minuttene observerte ALOFT seks jordiske gamma-glimt som ikke ble oppdaget av ASIM. Modellering viste at disse gamma-glimtene var mye svakere enn de som hittil er blitt observert fra satelitthøyder. Resultatene tyder på at det finnes en stor gruppe jordiske gamma-glimt som er for svake til å bli sett fra verdensrommet.
Personalia
Ingrid Bjørge-Engeland (f. 1997) har en mastergrad i romfysikk (2020) fra UiB. I 2020 startet hun i en stipendiatstilling innen romfysikk. Hovedveileder er professor Nikolai Østgaard (UiB), og biveileder er Torsten Neubert (Danmarks Tekniske Universitet).