Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

I algoritmens blikk

Marianne Gunderson disputerer 8.11.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The Nexus of Algorithmic Visions ".

Hovedinnhold

Hverdagen vår påvirkes i stadig større grad av algoritmer. Marianne Gunderson har gjennom kommentarer på sosiale medier om TikTok-opplevelser, analyser av fremstillinger av utvidet virkelighet i science fiction, og digitale horrorfortellinger om stemmeassistenten Alexa, undersøkt forestillingene vi har om hvordan mennesker og algoritmer møtes.

Hva kan vi lære av slike forestillinger? Gunderson argumenterer for at oppfatningene våre om algoritmer påvirker hvordan vi samhandler med dem, og dermed også effekten de har på livene våre. Avhandlingen utforsker både hva det vil si å se verden gjennom algoritmens blikk og hvordan det oppleves å bli sett av en algoritme.

Avhandlingen er tilknyttet prosjektet “Machine Vision in Everyday Life” støttet av ERC under Horisont 2020 (771800), og sammen med prosjektteamet har Gunderson utviklet en metode for å kartlegge fremstillinger av samhandling mellom mennesker og maskinsynteknologi, samt laget en database med analyser av fremstillingen av maskinsyn i 500 narrativer, spill, og kunstverk.

Personalia

Marianne Gunderson har en bachelor i Utviklingsstudier og en master i Tverrfaglige kjønnsstudier fra Universitetet i Oslo. Doktorgradsprosjektet var tilknyttet forskningsprosjektet Machine Vision in Everyday Life og ble gjennomført ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder var professor Jill Walker Rettberg, og biveiledere var Ingvil Hellstrand og Gabriele de Seta.