Animalske matvarer, proteininntak og muskelmasse hos eldre
Theogene Habumugisha disputerer 14.11.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Implications of replacing animal-sourced foods in the diet of the older population, focusing on protein intake and muscle mass".
Hovedinnhold
Aldring blir i stadig større grad en folkehelseutfordring i både høy- og lavinntektsland. Ifølge Verdens helseorganisasjon forventes det at eldre voksne over 60 år når 2 milliarder innen 2050, og over 80% av denne gruppen vil bo i lav- og mellominntektsland. Underernæring er et stort problem hos mange eldre. Animalske matvarer gir proteiner av høy kvalitet, og det kan forbedre ernæringen til eldre slik at de kan bevare muskelmasse og funksjonsevne. På den annen side er produksjon av animalske matvarer forbundet med negative konsekvenser for klodens økosystemer, blant annet på grunn av utslipp av klimagasser og utarming av vann- og landressurser. Vi oppfordres i stadig større grad til å redusere inntaket av animalske matvarer i kostholdet og erstatte dem med plantebaserte matvarer. Det er imidlertid fortsatt omdiskutert om eldre mennesker bør følge denne typen kosthold.
Denne doktorgradsavhandlingen har brukt publiserte og empiriske data fra Kigali, hovedstaden i Rwanda for å vurdere konsekvensene av å erstatte animalske matvarer hos eldre. Fokuset har vært på proteininntak og muskelmasse. Avhandlingen inkluderte en systematisk oversikt med metaanlyse, en tverrsnittsstudie og kvalitative studier. I metaanalysen og tverrsnittsstudien fant man at erstatning av animalske matvarer med plantebaserte matvarer var forbundet med en reduksjon i proteininntaket på 10-15 g per dag. Dette tilsvarer 15-25 % av proteinbehovet for en voksen person som veier 70 kg. Publiserte data fra høyinntektsland viste at det å erstatte animalske matvarer ikke hadde noen innvirkning på muskelmassen, mens dataene fra Rwanda viste at mangel på animalske matvarer var forbundet med lavere muskelmasse der inntaket av proteiner allerede var langt under anbefalt nivå.
Denne avhandlingen bidro med viktig kunnskap om effekten av å erstatte animalske proteiner med planteproteiner for menneskers helse og økonsystmer. Den understreker behovet for data fra langtidsstudier om kosthold hos eldre.
Personalia
Theogene Habumugisha (f. 1988) har en bachelorgrad i human ernæring og dietetikk fra universitetet i Rwanda (2015) og en mastergrad i ernæring og helse fra universitetet i Wageningen, Nederland (2018). Doktorgradsarbeidet hans ble utført ved Senter for Internasjonal helse, Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen. Veiledere er professor Ingunn M. S. Engebretsen, professor Jutta Dierkes, professor Inger Elisabeth Måren og professor Carl Walter Matthias Kaiser.