Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Det er vanskelig å lære når man lever med våpenild og sult

Unni Marie Gulla Heltne disputerer 15.11.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Growing up with hunger and gunshots. Adult stakeholders’ perceptions of how adverse experiences may affect children's mental health and the potential of school-based interventions to alleviate mental suffering in Sudan and South Sudan: A qualitative study"

Hovedinnhold

Krig og terror påvirker millioner av barn i store deler av verden. Dette er blant de største risikofaktorene for mentale helseproblemer, både for barn og voksne. Flertallet av mennesker som blir berørt av slike hendelser, bor i lav- og mellominntektsland der tilgangen på beskyttelse og hjelp er dårlig utbygget. Barn på flukt er i særlig risiko. Den høye forekomsten av traumatiske opplevelser blant flyktningbarn medfører et stort behov for mer kunnskap om psykososial støtte og tilgang på lett tilgjengelige intervensjoner i barnas nærmiljø.

Målet med denne avhandlingen var å gi økt kunnskap om voksnes perspektiver på hvordan traumatiske opplevelser kan påvirke barns mentale helse, samt hvilke potensiale skolebaserte tiltak kan ha for å lindre psykososiale problemer i de krigsbelastede områdene Sudan og Sør-Sudan. Funnene i studien viste de sammensatte utfordringene barn står overfor i humanitære settinger. Deltagerne observerte et bredt spekter av negative opplevelser som påvirket barns mentale helse, trivsel og generelle fungering. For eksempel å være vitne til krigshandlinger, dødsfall og skader samt å oppleve daglige belastninger som sult og fattigdom.

Å håndtere disse utfordringene krever en helhetlig tilnærming med tiltak på mange nivå. Det innebærer at voksne i barnas nærmiljø bevisstgjøres og får kunnskap om konsekvensene av skremmende og livstruende opplevelser for barn. Selv om skolen og lærere har mulighet til å spille en sentral rolle i å hjelpe med å håndtere disse utfordringene, er mangel på ressurser og kunnskap betydelige hindringer for effektiv hjelp. Alle tiltak må suppleres med praktisk og materiell støtte, som tilgang til mat, sanitærutstyr, trygg reise til og fra skolen og trygg bolig. En mangesidig tilnærming – som også kombinerer pedagogikk, samfunnsengasjement og forskning – er avgjørende for å motvirke de utfordringene barn som rammes av krig står overfor.

Personalia

Unni Marie Heltne (1959), er spesialist i klinisk psykologi, og avla profesjonseksamen i psykologi ved Universitetet i Bergen i 1986. Hun arbeider nå som fungerende leder ved Senter for krisepsykologi, Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen. Doktorgradsprosjektet ble gjennomført ved Senter for krisepsykologi i samarbeid med kolleger ved Ahfad Kvinneuniversitet i Khartoum, Sudan. Hovedveileder var Ragnhild Dybdahl (UiB, FHI) og biveiledere var May Hauken (UIB) og Lars Lien (HINN).