Hjertets funksjon ved fedme og etter vektreduserende kirurgi
Lisa Marie Dale Grymyr disputerer 29.11.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Left ventricular mechanics and oxygen demand in patients with severe obesity undergoing Roux-en-Y gastric bypass surgery".
Hovedinnhold
Alvorlig fedme gir høy risiko for utvikling av hjertesvikt. Tidligere forskning har vist at fedme fører til endring av hjertets størrelse og hjertemuskelens tykkelse, særlig i venstre hjertekammer. Disse endringene kan oppdages med hjerteultralyd, selv før pasienten merker symptomer.
I Norge gjennomgår over 1400 pasienter vektreduserende kirurgi årlig. Tidligere forskning har vist at slik kirurgi kan redusere risikoen for hjertesvikt. Til tross for at fedme er vanlig og økende både i Norge og globalt, har vi lite kunnskap om hjerteforandringene ved alvorlig fedme tilbakedannes etter vektreduserende kirurgi.
I denne doktorgradsavhandlingen har vi analysert hjerteultralydbilder fra pasienter med alvorlig fedme som gjennomgikk vektreduserende kirurgi av typen Roux-en-Y gastrisk bypass ved Haugesund Sykehus i perioden 2012 til 2016. Ved hjelp av avanserte ultralydmetoder fant vi at 75 % av pasientene hadde tegn til svekket funksjon i venstre hjertekammer før vektreduserende kirurgi. Dette til tross for at rutinemål som gjøres ved en standard hjerteultralydundersøkelse viste normale verdier. I tillegg fant vi at 1 av 3 hadde et forhøyet surstoffbehov i hjertet, en indikator for overbelastning av hjertemuskelen. Ved oppfølgingsundersøkelser 6 og 12 måneder etter operasjonen var det en betydelig bedring av hjertefunksjonen og surstoffbehovet i hjertet. Allikevel hadde 35 % av pasientene vedvarende noe unormal hjertefunksjon i bredderetning ett år etter kirurgi. Dette var vanligere blant kvinner og pasienter med høyt blodtrykk, forhøyede betennelsesmarkører i blodprøver, eller svekket pumpekraft i hjertet før operasjonen.
Våre funn viser at redusert hjertefunksjon er vanlig hos personer med alvorlig fedme selv i fravær av symptomer, og at dette går tilbake hos 1 av 2 innen 1 år etter vektreduserende kirurgi. Fremtidige studier bør avklare hvilken oppfølging og behandling pasienter med vedvarende nedsatt hjertefunksjon etter vektreduserende kirurgi har nytte av.
Personalia
Lisa Marie Dale Grymyr ble uteksaminert som cand.med. fra Universitetet i Bergen i 2013 og jobber som lege i spesialisering innen kardiologi. Doktorgradsarbeidet utgår fra Hjerteavdelingen, Haukeland Universitetssykehus og gruppen Hypertensjon og Hjertedynamikk, Klinisk institutt 2, ved Universitetet i Bergen, med førsteamanuensis Dana Cramariuc som hovedveileder og professor Eva Gerdts som biveileder.