Påvirker brødet vi spiser kroppsvekt og glykemisk kontroll?
Ingrid Revheim disputerer 16.12.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The relevance of bread consumption for body weight and glycaemic control".
Hovedinnhold
Brød er en av de matvarene vi spiser mest av både globalt og nasjonalt. Nordmenn spiser i snitt 4 brødskiver daglig, noe som gjør denne matvaren helt sentral i kostholdet vårt. Forskning viser at fullkorn og kostfiber har gunstige helseeffekter, og brød kan være en god kilde disse komponentene. Likevel er det få studier som spesifikt ser på brødinntak over tid og hvordan det påvirker kroppsvekt og regulering av blodsukker.
Vi har forsket på om inntak av ulike brødtyper medfører vektendring over tid hos voksne i Hordaland, og vi har gjennomført en systematisk kunnskapsoppsummering for å finne ut om ulike brødtyper påvirker blodsukkerreguleringen hos friske voksne og hos voksne med type 2 diabetes. Vi har også undersøkt noen av mekanismene som kan forklare hvordan kostfibret β-glukan, som finnes i havre, bidrar til en mer langsom blodsukkerstigning etter måltid.
Resultatene fra doktorgradsarbeidet viser at inntak av loff er assosiert med vektøkning over tid hos middelaldrende nordmenn, mens inntak av fullkornbrød ikke viser samme trend. Videre fant vi at inntak av brød tilsatt ulike helsefordelaktige ingredienser, som fullkorn, kostfiber og surdeig, førte til lavere fastende blodsukker. Denne effekten var mest fremtreden hos personer med type 2 diabetes. Vi fant også at inntak av brød beriket med β-glukaner reduserte blodsukker- og insulinrespons sammenlignet med vanlig grovbrød hos friske voksne, en effekt som kan være knyttet til en mer langsom tømming av magesekken.
Doktorgradsarbeidet understreker betydningen av brødet vi velger, der brød som har en høyere karbohydratkvalitet gjennom et høyere innhold av fullkorn og kostfiber, kan bidra til bedre vektkontroll og blodsukkerregulering. Spesielt kan inntak av løselige kostfiber, som β-glukaner, være med på å bedre blodsukkerreguleringen etter måltid. Inntak av brød med en høy andel fullkorn bør fremmes ettersom valget av brød kan påvirke folkehelsen over tid.
Personalia
Ingrid Revheim (f. 1992) er utdannet klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Bergen (2018). Doktorgradsarbeidet har blitt gjennomført ved Senter for Ernæring, Klinisk Institutt 1, Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært førsteamanuensis Hanne Rosendahl-Riise, og medveiledere har vært professor Anette E. Buyken og professor Jutta Dierkes.