Isbrehistorie fra Kerguelen i Sørishavet
Talin Tuestad disputerer 17.12.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Late Glacial-Holocene glacier fluctuations on sub-Antarctic Kerguelen Archipelago (49°S) based on surface exposure dating with in situ cosmogenic nuclides".
Hovedinnhold
I løpet av de siste tiårene har breer over hele verden smeltet tilbake som følge av den pågående klimaendringen. På den sørlige halvkule har det sørlige vestavindsbeltet, en viktig klimaregulator, endret seg, noe som har ført til dramatisk isbre-reduksjon i de sub-antarktiske områdene. Isbreer er viktige klimaindikatorer. Ved å avdekke hvordan isbreer har oppført seg tidligere, kan vi få innsikt i forhistoriske klimaendringer. Doktoravhandlingen til Talin Tuestad tar deg med til de sub-antarktiske Kerguelen-øyene i Sørishavet. Isbreer og breelver etterlater spor i landskapet, som gir et vindu inn i tidligere breers atferd, selv etter at de har forsvunnet. Forskningen fokuserer på kartlegging og aldersbestemmelse av landformer dannet av isbreer på Kerguelen for å besvare spørsmål som: Når ble regionen isfri på slutten av siste istid? Når begynte breene å rykke frem igjen, og når begynte tilbakesmeltingen til dagens situasjon? Hvordan reagerte breene på endringer i fortidens klima? Avhandlingens resultater øker vår kunnskap om tidligere breers atferd i en avsidesliggende og lite studert region i den sub-antarktiske sonen, og dermed til en forbedret forståelse av regionens fortidsklima.
Personalia
Talin Tuestad har en mastergrad i kvartærgeologi og paleoklima fra Universitetet i Bergen. Hun startet sin doktorgrad i kvartærgeologi i 2019 ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og er også tilknyttet Bjerknessenteret for klimaforskning. Doktorgradsveiledere har vært professor Henriette Linge og professor Jostein Bakke, Dr. Shasta Marrero (School of Earth and Environmental Sciences, Cardiff University) og førsteamanuensis Philip Deline (EDYTEM, Université Savoie Mont Blanc).