Forskjellsbehandling av pasienter med depresjon
Sharline Riiser disputerer 25.4.2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "VARIATION IN DEPRESSION CARE IN GENERAL PRACTICE".
Hovedinnhold
Depresjon rammer omtrent 300 millioner mennesker globalt, tilsvarende 5% av befolkningen, og rangeres av WHO som en ledende årsak til dårlig helse og funksjonshemming. Forekomsten er høyere blant kvinner og personer med lav utdanning og inntekt. Norsk helsevesen har som mål å tilby alle innbyggere helsetjenester av høy kvalitet, uavhengig av sosial posisjon og bosted. Det er imidlertid lite kunnskap om fastlegens depresjonsomsorg oppfyller dette målet.
Hovedmålet med ph.d.-prosjektet var å undersøke variasjon i depresjonsomsorgen i allmennpraksis og om funnene kan peke på uberettiget variasjon.
Avhandlingen presenterer tre kohortstudier av voksne pasienter med en ny depresjonsepisode, basert på koblete data fra nasjonale populasjons- og helseregistre i årene 2008-2016. Den første studien undersøkte sammenhengen mellom fastlegers praksiskarakteristika og depresjonsbehandling. Samtaleterapi ble gitt i mindre grad til pasienter på landsbygda enn i byen og til de på lange fastlegelister sammenlignet med korte. Den andre studien undersøkte sammenhengen mellom pasienters kjønn og utdanningsnivå, og fastlegens depresjonsomsorg. Blant de langtidssykemeldte hadde høyt utdannede kvinner minst sannsynlighet for å få antidepressiva sammenlignet med andre grupper. Den tredje studien undersøkte ulike behandlingsforløp blant pasienter med residiverende depresjon, og risiko for fremtidig residiv med ulike behandlingsforløp. Pasienter som fikk behandling med antidepressiva gjennom ett år hadde tilsvarende risiko som pasienter som fikk en måned behandling hos fastlegen, mens behandlingsforløp hos fastlege eller spesialist gjennom 6-12 måneder viste høyere risiko for nytt residiv.
Studiene dokumenterer variasjon i fastlegers depresjonsomsorg på tvers av pasient- og praksiskarakteristika som peker på uberettiget variasjon.
Personalia
Sharline Riiser (f. 1986) fullførte medisinstudiet ved Universitetet i Oslo i 2012. Hun er spesialist i allmennmedisin og har jobbet som fastlege i Sogndal kommune siden 2016. Hun er stipendiat ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen og faglig tilknyttet allmennmedisinsk forskningsenhet i Bergen, NORCE. Hovedveileder har vært Sabine Ruths, medveiledere har vært Inger Haukenes, Valborg Baste og Tone Smith-Sivertsen.