Ingrid Cardoso er ny klima- og helsestipendiat ved Pandemisenteret
Legespesialisten i infeksjonssykdommer vil utforske hvordan klimahensyn kan integreres i helseforvaltning.

Hovedinnhold
Ingrid Cardoso Couto de Azevedo kommer opprinnelig fra Brasil og kom til Bergen i starten av 2021. Hun har bakgrunn som lege og har jobbet med tropiske sykdommer, forebygging og kontroll av infeksjoner.
– Jeg kom til Norge sammen med mannen min. Han ønsket å ta en PhD i shipping og finans og fikk en stillig her, forklarer 37-åringen. Samtidig søkte hun og fikk plass på masterprogrammet i global helse ved UiB.
For kun få uke siden startet hun opp som doktorgradsstipendiat ved Pandemisenteret. Der vil hun bli en del av Initiativet for klima og helse (CHI).
– Jeg har alltid vært interessert i sammenhengene mellom miljø og helse. Å jobbe som spesialist på infeksjonssykdommer fikk meg til å forstå hvordan miljøet påvirker menneskers helse. Men jeg ønsker også å utforske de positive miljøeffektene og bærekraft generelt, forklarer hun.
Doktorgradsarbeidet hennes vil bestå av flere artikler, hvor den første artikkelen vil utforske hvordan klimamål kan integreres i helsefordeling på nasjonalt nivå. Den andre artikkelen vil fokusere på klimademping og avveininger mellom menneskers helse og miljøkonsekvenser i Norge. Til slutt planlegger hun å undersøke hvordan norske sykehusaktører balanserer forholdet mellom utslippsreduksjon og karbonkvoter.
Temaene er foreløpige og vil trolig justeres, da hun fortsatt må formelt tas opp i PhD-programmet. Det er imidlertid ingen tvil om at spørsmålene hun vil undersøke er svært relevante.
– Norge har forpliktet seg på departementsnivå til et netto null-mål innen 2045 i helsevesenet. Man kan forplikte seg, men hvordan skal man oppnå dette, spør hun.
Cardosos veiledere fra UiB og Pandemisenteret vil være professor i helseøkonomi Oddvar Kaarbøe og professor Håvard Haarstad fra Senter for klima- og energitransformasjon (CET).
Klikk på lenken for å lese mer om Climate Health Initiative: Climate Health Initiative