Hjem
UiB Ambassadør
Utveksling

Et år i Madrid

- Jeg husker den første gangen jeg svarte noen på spansk helt uten å tenke meg om. Da var det et lite øyeblikk der vi begge så på hverandre i forundring, etterfulgt av vill jubel fra min side. Les reisebrevet til Anna fra Madrid her.

Bilder madrid
Fra øverst til venstre: Street food festival. Ett av mange politiske statement på universitetet. Santiago Bernabeu – hjemstadion til Real Madrid. Palacio de Cristal i Retiro-parken.
Foto/ill.:
Anna Aamo

Hovedinnhold

Jeg dro på utveksling til Madrid og Complutense høstsemesteret 2016 og våren 2017. Jeg ville lære meg et nytt språk, samtidig som at det var høyst relevant for studiene mine (Europastudier) å få erfaringer fra et EU-land. Jeg valgte akkurat dette universitetet etter å ha undersøkt hvilke universiteter som var best rangert i Spania i forhold til politikk. Jeg valgte Spania siden jeg hadde grunnleggende spanskkunnskaper fra før av, og gjerne kunne tenke meg å bygge på disse. Dessuten hadde jeg vært i Madrid flere ganger før, og det kjentes derfor også litt tryggere å søke seg dit.

Tilbake på videregående?

Jeg tok emner som for det meste omhandlet politikk, økonomi og historie. Siden det er lagt opp til et semester med frie studiepoeng i min grad, hadde jeg i stor grad valgfrihet i forhold til fag det første semesteret, som gjorde det enklere å velge fag som var tilpasset mitt spansk-nivå.

Ut fra det jeg opplevde, kjentes det nesten ut som vi var tilbake på videregående. Det tas fravær, som ofte teller for karakteren din i faget, i tillegg til framføringer og innleveringer. Noen professorer er strengere enn andre, men jeg opplevde på et generelt grunnlag at de krevde like mye av meg som fra de spanske studentene fra dag en.

Kultursjokk, byråkrati og språkbarriere

Hele tilnærmingen til universitetsutdannelse opplevdes veldig annerledes. Når man kommer til spanske universiteter fra det norske universitetssystemet er det lett å få kultursjokk. Det er mye dårligere organisert, og alt skjer på papir – som gjør det nesten umulig å henge med om man ikke fysisk møter opp til alle forelesninger. Språkbarrieren var også veldig høy i starten, særlig lesing av fagtekster som omhandlet politikk på spansk var vanskelig når jeg så vidt kunne introdusere meg selv ordentlig. Dette gjorde forøvrig også at jeg lærte fort, og jeg hadde nok ikke forbedret spansken min så mye som jeg gjorde om jeg ikke hadde utfordret meg selv fra starten. Språket forbedret seg enormt i løpet av mitt år i Madrid. En viktig faktor her tror jeg definitivt var at nesten ingen snakket engelsk, så man måtte bare si de ordene man kunne og håpe man ble forstått ordentlig. Dette ledet til mange kleine og forvirrende situasjoner i startfasen, men så er det også den mest effektive måten å lære.

Studentliv og hverdagsliv

Studentlivet i Madrid er helt fantastisk. Det er enormt mange som flytter til Madrid for å studere, både spanjoler fra andre byer og internasjonale studenter, så det er flust av folk. Det skjer noe hver eneste dag, enten det er konserter, yoga i Parque del Oeste eller dansekurs. Hverdagslivet vil jeg si er veldig bra. Folkene er både vennlige og imøtekommende, og nabodama slår gjerne av en prat i trappeoppgangen, særlig når man egentlig har det innmari travelt.

Transportmessig finnes det et ”transport-kort” for unge man kan kjøpe, og for 20 euro i måneden kan man reise så mye man vil med metro, buss og lokaltog og komme seg så langt som Segovia. Madrid har også mange metro-linjer, og taxi er heller ikke kjempedyrt, så å komme seg fra A til B var sjelden et problem.

Det å skaffe seg bolig i Madrid var også overraskende lett, og jeg har skrevet et innlegg om det på utvekslingsbloggen under fanen ”Spania”.

Kultur og reiser

Reisemessig er Madrid gull. Det går hurtigtog til alle de store byene, og så lenge man booker billetter tidlig er ikke dette veldig dyrt heller. Jeg reiste til både Barcelona, Malaga og Zaragoza med hurtigtog, og det var en kjempegrei reisemåte. Utenom dette er også Barajas (flyplassen i Madrid) relativt stor, og særlig billetter til latinamerikanske land er billige derfra.

Kulturlivet i Madrid er også mangfoldig og annerledes. Street art-festivaler, historiske museer som Prado og Reina Sofia, piknik-konserter i Retiro-parken og bok-festival over hele byen. Man kan nesten ikke unngå å se noe nytt og spennende, særlig om man vandrer rundt i områder som Malasaña og Chueca. Det er en veldig levende by, og hver dag er forskjellig.

I etterpåklokskapens lys

Jeg husker den første gangen jeg svarte noen på spansk helt uten å tenke meg om. Da var det et lite øyeblikk der vi begge så på hverandre i forundring, etterfulgt av vill jubel fra min side. Da har man virkelig kommet langt i språklæringsprosessen. Mer generelt vil jeg si at det å kunne et språk flytende, og å ha en større kulturell og politisk forståelse for Spania, er noe av det viktigste jeg sitter igjen med.

Faglig sett var det beste med oppholdet å ha professorer som enten hadde vært eller fortsatt var politisk aktive og høyt oppe på rangsstigen i de største politiske partiene i Spania. Jeg fikk virkelig utbytte av de fagene jeg hadde mens jeg var der. Sosialt sett tror jeg jentene jeg endte opp med å bo sammen med, og de vennene jeg fikk gjennom året, er det beste med utvekslingsåret mitt.

Ta sjansen

Jeg mener det er bra for alle å dra på utveksling. Det trenger ikke nødvendigvis være det beste semesteret/året i hele ditt liv, men man lærer fantastisk mye, både om seg selv og kulturer og språk. Du gjør deg erfaringer som man ikke får hjemme, og det er i tillegg positivt å ha på CVen. UiB er eksepsjonelt flinke til å legge opp til at utveksling skal være enkelt også, så jeg ser virkelig ikke noen grunn til ikke å dra.

 

utvekslingsbloggen kan du lese mange flere innlegg fra studenter på utveksling.