Hjem
UiB Ambassadør
Reisebrev fra Chile

Et år i Chile

Hei! Jeg heter Mathilde og det femte og sjette semesteret i min bachelor var jeg på utveksling ved Universidad de Chile. Ved UiB studerer jeg sosialantropologi, men på utveksling i Chiles hovedstad tok jeg frie emner i hovedsak innenfor latinamerikansk historie og litteratur. Ved siden av studiene fikk jeg opplevd det enorme og unike mangfoldet både chilensk natur og kultur har å by på.

Utsiktsbilde
Foto/ill.:
Mathilde Evensen Ranum

Hovedinnhold

Høsten 2023 og våren 2024 var jeg på utveksling ved Chiles største og eldste universitet, Universidad de Chile, i landets største og eldste by, Santiago. Mitt valg falt på Chile av mange grunner. Jeg har alltid hatt et ønske om å lære spansk og utveksling, hvor du får studere på et chilensk universitet, omringet av spansktalende studenter, var en mulighet jeg ikke kunne gå glipp av. Spania synes jeg var litt nærme Norge på mange måter og Latin-Amerika var da et naturlig valg. Deretter var sikkerhet en viktig faktor for meg og Chile er relativt trygt i forhold til mange andre land på kontinentet og en kan dermed leve ganske fritt. Det som fikk jeg til å være sikker på valget var nok nærheten til naturen. Santiago ligger rett ved Andesfjellene og en kan lett gå kule dagsturer i helgene, samtidig som det går rimelige busser fra hovedstaden til alt annet landet har å by på! Og jeg er så fornøyd med valget mitt. For meg er Chile og Santiago en perfekt miks av en ny og spennende kultur, men at man samtidig enkelt kan fortsette med sine hobbyer og interesser på en relativt lik måte som i Norge om man skulle ønske det. 

Livet på universitet
Universitet er, som nevnt tidligere, det største og eldste i landet, og har omkring 40 000 studenter. Universitet er ett av få offentlige universitetet i landet. Studentene er fordelt over 6 campus. Jeg tok klasser ved Juan Gómez Millas, hvor du finner fakultet for kunst, filosofi og humaniora, kommunikasjon og bilde og samfunnsvitenskapelig fakultet. Jeg tok 4 fag hvert semester som til sammen utgjør 30 norske studiepoeng. Universitet har et bredt utvalg av emner. Jeg hadde følgende fag; urfolkssamfunn i Chile, amerikansk historie under kolonitiden, moderne chilensk historie, latinamerikanske revolusjoner gjennom fortellinger, litteratur under amerikansk kolonitid, kjønn og seksualitet i latinamerikansk modernisme, filosofisk politikk og menneskerettigheter og kjønn. 

Hvert fag har 2*1,5 time forelesning hver uke og med fire fag per semester blir dermed mye tid brukt i forelesning. Forelesningene er obligatoriske, og det krever mellom 50% og 80% oppmøte for å bestå. Vi er mellom 6-50 studenter i hver forelesning, så klassene er mye mindre enn i Norge. Det er også mer fokus på interaksjon mellom professor og studenter. Karaktersystemet går fra 1-7, hvor 7 er det beste, og du må ha minst 4 for å bestå faget, Vurderingsformer varier fra fag til fag, men består gjerne av minst to prøver/innleveringer/ presentasjoner. 

Alle fagene går på spansk, og det krever dermed minst et B1 nivå (avhengig av fakultet) for å dra på utveksling til Universidad de Chile. Jeg hadde selv hatt spansk 5 år på ungdomsskole/ videregående, og kunne kun det mest grunnleggende før jeg kom til Chile. Jeg valgte dermed å reise ned en måned før studiestart å ta et intensivt 4-ukers språkkurs. Lånekassen gir deg stipend nok til å betale både selve språkkurset og kost og losji i denne måneden, dersom du tar fagene dine på spansk. I begynnelsesfasen var det selvfølgelig utfordrende å skrive oppgaver, holde presentasjoner eller noe «så enkelt» som å følge med i timene på spansk, men det er så gøy når man merker at det at det blir lettere.

Jeg vil si at det definitivt er en fordel å være komfortabel med språket før man kommer ned, men man kommer langt med motivasjon for å lære også :)

Hverdagsliv i Chile
Santiago er en stor by med omkring 6 millioner innbyggere, og dermed naturligvis bestående av flere veldig ulike soner og nabolag. I noen deler av byen kan gå rundt uten å tenke på sikkerhet, mens i sentrum og vestover i byen burde en være mer forsiktig. De fleste utvekslingsstudentene bor i bydelen Providencia, som oppleves som trygg på dagtid og kveldstid, men om natten er det anbefalt med uber. 

Santiago fremstår nok ikke ved første øyekast som den nydeligste byen du har sett, men jeg vil si at det er en by det er lett å lære seg å like. Det er masse kule nabolag med gøye barer og koselige kafeer. Flere gode kulturtilbud for en billig penge. Men for meg er nok det kuleste at byen ligger rett ved Andesfjellene, og det er masse gode turmuligheter tilgjengelig med offentlig transport fra sentrum. 

Selvom Santiago er en kul by, vil jeg si at det kuleste med Chile er det enorme mangfoldet landet byr på. Det er det lengste landet i verden, og du finner alt fra verdens tørreste ørken i nord til unike Torres del Paine i sør. Blant utvekslingsstudentene er det et stort miljø for helgeturer, og mange har langhelg i bakhodet da de velger hvilke fag de vil ha. 

Tips til fremtidige utvekslingsstudenter
Når det kommer til tips og anbefalinger kommer det jo selvfølgelig veldig an på hva slags opplevelse en ønsker. Hvis du i hovedsak ønsker å bli bedre i spansk, ville jeg prøvd å finne delt leilighet eller hus med chilenere (gjennom for eksempel https://www.compartodepto.cl) fordi i et hus med utvekslingsstudenter blir en fort snakkende mye engelsk. Samtidig er hus med masse utvekslingsstudenter gjerne mer sosialt fordi alle er i samme situasjon. 

En annen sterk oppfordring fra meg om du skal til Santiago, kjøp deg en sykkel! Du finner lett en brukt sykkel til rundt 500kr og du vil spare så mye tid og penger på investeringen. Jeg går selv ikke godt overens med bussene i denne byen, fordi jeg er over gjennomsnittet utålmodig og bussene har ingen rutesystem, og jeg vil faktisk påstå at noe så enkelt som en sykkel endret mitt Santiago-opplevelse totalt. I rushtiden tar det ofte lang tid å reise med buss og med byens gode sykkelveier vil jeg si jeg sparer omtrent 1,5 time hver dag på å sykle istedenfor å ta buss/ gå. 

Ellers når det kommer til pakking; ta med mer varme klær enn du tror, det blir kaldt om vinteren, spesielt merkbart inne da det sjelden er godt isolert og flere huseiere forbyr bruk av ovn. Om du tenker at vil gå mye på tur, ta med sovepose og liggeunderlag fra Norge, eller kjøp deg når du kommer ned - en bruker fort mye penger på leing av utstyr.