Hvorfor realfag?
En realfagsutdanning fra Universitetet i Bergen kvalifiserer deg til mange spennende og fremtidsretta jobber.
Hovedinnhold
En utdanning innen realfag er mangfoldig og fremtidsrettet. Arbeidshverdagen kan for eksempel innebære å videreutvikle eksisterende kunnskap og finne nye sammenhenger. Du kan være med å utvikle ny teknologi som kan bidra til å løse utfordringer i samfunnet, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. En realfagsutdanning fra UiB gir deg dybdekunnskap innenfor fagfeltet ditt, og lærer deg samtidig å se de store bildet.
Men hva betyr egentlig det?
Visste du at fleecejakken din er laget av plast?
Fleece kan fremstilles av ull og bomull, men det vanligste er å lage fleece av et stoff vi kaller polyester. Polyester er en type plast som kan brukes til å lage alt fra drikkeflasker til tekstilfibre. Teltet du hadde med deg på Norgesferie i sommer er trolig laget av polyester, og det samme er badetøyet ditt.
Hvordan er det mulig å lage så mange forskjellige ting fra samme stoff? Det kan du lære mer om dersom du velger å studere kjemi ved UiB. Kjemi er nemlig læren om stoffer, hvilke egenskaper de har og hvordan de fremstilles.
Polyester blir altså brukt til å fremstille en rekke ulike produkter. Stoffet blir brukt mye i klær, ofte i kombinasjon med andre typer tekstile materialer. I 2020 utgjør polyester femti prosent av den globale tekstilproduksjonen, og dette tallet er økende. Når vi vasker og bruker klær som inneholder polyester vil materialet miste fibre. Siden polyester er plast vil bruk av klær som inneholder polyester føre til spredning av mikroplast i naturen. Vask av klær er trolig en av de største bidragsyterne til mikroplast i havet.
I dag vet vi relativt lite om hvordan mikroplast påvirker liv på land og i vann. Men vi vet at påvirkningen ikke er positiv. Velger du å studere biologi ved UiB kan du lære mer om dette. Du kan bidra med tanker og ideer til hvordan vi skal håndtere utfordringer knyttet til mikroplast i fremtiden.
Men denne polyesteren, hvor kommer den fra?
I dag fremstilles polyester først og fremst fra råolje. Det er fort å tenke at petroleumsproduktene vi pumper opp fra Nordsjøen bare blir brukt til drivstoff. Men også klærne våre, drikkeflasken og teltet stammer derfra. Og mye, mye mer. Å fremstille polyester fra råolje krever relativt lite vann og energi, og er billig. Derfor er dette den vanligste måten å fremstille polyester på i dag.
Polyester kan også fremstilles fra biologisk materiale. Det er for eksempel mulig å fremstille polyester fra mais. Polyester som er fremstilt på denne måten er mer nedbrytbar i naturen enn polyester som er fremstilt syntetisk fra råolje. Dessverre er ikke materialegenskapene like gode, og produksjonen er mer krevende og kostbar.
Oljedirektoratet anslår at vi har brukt opp rundt halvparten av de utvinnbare petroleumsressursene vi har på norsk sokkel. Derfor er det nødvendig å utvikle nye teknologier som kan supplere dagens behov for petroleumsprodukter.
Dersom du studerer realfag ved UiB kan du bruke kunnskapen du tilegner deg til å være med å løse utfordringer som dette. Du lærer faget ditt i dybden, samtidig som du blir utfordret til å tenke bærekraftig og innovativt. Med en realfaglig utdanning fra Universitetet i Bergen kan du bidra til fremtiden. Verden trenger kloke hoder med realfagsutdanning!