Hjem
Studieavdelingen
Nyhet

Tildelinger fra EU til UiB

Universitetet i Bergen har fått tildelt 4,7 millioner kroner fra EU til et banebrytende prosjekt. Prosjektet har som mål å forbedre underviseres ferdigheter innen HyFlex-design og undervisning, samt å styrke kapasiteten til institusjoner for høyere utdanning (HEIs).

Bildet viser to prosjektledere som har fått støtte til et prosjekt fra EU.
Kenan Dikilitaș og Robert Gray har fått støtte av EU til et banebrytende prosjekt.
Foto/ill.:
Kåre Helleve

Hovedinnhold

Erasmus+-prosjektet, "Enhancing Hyflex Design and Delivery Skills in Higher Education (HyComm)", starter 1. september og varer i to år fram til 31. august 2026. Erasmus+ er et program initiert av EU som støtter utdanning, opplæring, ungdom og idrett i Europa. Programmet tilbyr finansiering for ulike prosjekter som fremmer utvikling og kvalitet i utdanningene gjennom internasjonale samarbeid.   

Det ambisiøse HyComm-prosjektet ledes av Universitetet i Bergen og gjennomføres i samarbeid med flere internasjonale partnere: Ozyegin University i Istanbul, Universitat Autonoma de Barcelona i Catalonia, Egitim ve Gelecek Teknolojileri Dernegi i Izmir, og European Development Institute i Brussel. 

Styrker undervisernes ferdigheter
Hovedmålet med HyComm-prosjektet er å styrke undervisernes evner til å designe og levere Hyflex-kurs, som kombinerer fysisk tilstedeværelse og fjernundervisning.    

- Prosjektet vil utvikle spesialtilpassede opplæringsmoduler for høyere utdanningsinstitusjoner (HEI-er) og skape en digital samarbeidsplattform, HyComm-LAB, som skal fungere som et virtuelt arbeidsmiljø for HE-ansatte. Prosjektet inkluderer også 'KI-støttet hyflex undervisning' som HE-ansatte kan bruke, forteller prosjektleder Kenan Dikilitas. 

Det finnes mange gode muligheter for å søke midler fra EU og andre kilder for å utvikle utdannings- og opplæringstilbud.  

- UiB har et dedikert team som kan bidra til å finne relevante utlysninger, matche søkere og partnere, samt støtte utviklingen av søknadene, sier prorektor Pinar Heggernes. 

Nøkkelresultater
Blant de viktigste resultatene av prosjektet er lanseringen av HyComm LAB, som skal fremme samarbeid mellom ansatte i høyere utdanning. I tillegg vil prosjektet utvikle et omfattende HyFlex leveringssett og ni opplæringsmoduler som integrerer kunstig intelligens i undervisningen. 

Prosjektet tar også sikte på å etablere et godt forbundet og proaktivt HyFlex-samfunn, samt å utarbeide en detaljert kapasitetsvurdering og politisk rapport som skal veilede fremtidige initiativer innen HyFlex-undervisning. Dette er en type undervisning der noen elever er fysisk til stede i klassen samtidig som andre elever blir med i samme klasse på avstand, ved hjelp av internett.  

Masterprogram innen havvitenskap
UiB er også partner i et annet Erasmus+ prosjekt som ble tildelt vel 600 000 kr. i sommer. Sammen med en rekke partnere i Sør-Afrika og Frankrike skal UiB være med å etablere et Sørafrikansk nasjonalt masterprogram innen havvitenskap for havforskere, i prosjektet SAMOS. Øyvind Fiksen som er ansvarlig for UiBs deltagelse sier det er svært relevant for UiB å delta i dette prosjektet. 

- UiB skal bidra med kunnskap om undervisningsmetoder som gir studentaktiv læring, og dele av den erfaringen som er bygd opp rundt sentre for fremragende utdanning (SFU-er) på MN-fakultetet i SERC-Forskingssenter i realfagslæring. I tillegg har UiB lang tradisjon for havforskning og samarbeid med Sør-Afrika, så dette bygger videre på flere tidligere prosjekter. 

Prosjektet ble finansiert gjennom ordningen Erasmus+ kapasitetsbygging. Dette er konkurranseutsatte midler for samarbeid med globale partnere.  

UiB arbeider med å gjøre mulighetene i Erasmus+ mer kjent. Pinar Heggernes sier det er veldig positivt å se både økende søkning og uttelling for UiB. 

- Eksternfinansierte prosjekter gjennom Erasmus+ og andre utlysninger bidrar til styrking av utdanningskvalitet ved UIB. Det er gledelig å se at UiB har fått to spennende prosjekt også fra årets utlysning.