Tilrettelegging ved eksamen
Som student kan du søke om tilrettelegging dersom du på grunn av funksjonsnedsettelse eller andre særskilte behov har vanskelig for å gjennomføre en eksamen.
Hovedinnhold
Tilretteleggingen har som formål å sikre at du som er student med tilretteleggingsbehov, skal ha lik mulighet som dine medstudenter til å prestere på eksamen.
Hva kan du søke om ved saleksamen?
Det er Studieavdelingen ved UiB som behandler søknader om tilrettelegging ved skriftlig saleksamen (også kalt skoleeksamen). Vi tilbyr en rekke forskjellige tiltak for deg som trenger tilrettelegging på eksamen, og du kan søke om følgende tiltak:
Ekstra tid på saleksamen
Utvidet tid: Forlenget tid i form av utvidet tid til eksamen. Det blir gitt 15 minutter ekstra tid på eksamener opp til 2 timer. Det blir gitt ½ time utvidet tid ved eksamener opp til 4 timer, og 1 time utvidet tid ved eksamener som varer lenger enn 4 timer.
Hviletid: Forlenget tid i form av hviletid, for å hvile eller bevege deg under eksamen og/eller ammetid.
Tilgang til tilpasset eksamenslokale
Vi har eget tilpasset eksamenslokale på Høyteknologisenteret som inneholder en PC-sal med stasjonære PC-er, 16 enerom, og hvile-og ammerom. PC-salen er et eksamenslokale med 16 skjermede pulter med kontorstoler. Her kan du både sitte på stasjonær PC eller på egen bærbar PC.
Alle enerom har hev-senk pult, stasjonær PC, hvilebenk og kontorstol.
Alle stasjonære PC-er i lokalet har installert Lingdys, som er et lese- og skrivestøtteprogram for personer med behov for dette.
Andre tiltak eller hjelpemidler
Vi tilbyr også tilrettelagt utstyr i de vanlige eksamenslokalene. Du kan søke om ergonomisk stol, hev-senk-pult og hvilebenk i de vanlige eksamenslokale.
Det er også mulig å søke om å bruke eget utsyr som tastatur, mus eller hodetelefon/hørselsvern. Vi tillater vanligvis ikke trådløse hodeklokker, fordi disse kan brukes til fusk.
Dersom du har behov for tegnspråktolk fra NAV eller annen assistent, kan du søke om godkjenning av dette.
Endret vurderingsform
Under særlige omstendigheter kan du søke om endret vurderingsform. Med endret vurderingsform mener vi for eksempel å få endret et skriftlig arbeid til en muntlig prøve. Behovet for endret vurderingsform må være grundig dokumentert. Dette tiltaket innvilger vi bare når det ikke finnes andre egnede tilretteleggingstiltak som kan veie opp for de ulempene som din funksjonsnedsettelse eller ditt særskilte behov medfører. Det er fagmiljøene som vil avgjøre om det er mulig for deg å få innvilget alternativ eksamensform.
Tilgang til digitale hjelpemidler under saleksamen
På grunn av behov for retteprogram, anbefaler vi studenter med lese- og skrivevansker å søke om stasjonær PC med skrivestøtte i Word eller Lingdys ved saleksamen. Dette vil nemlig ikke være tilgjengelig på din egen laptop under eksamen på grunn av innlogging i eksamenssystemnet Inspera Assessement via Safe Exam Browser (SEB). SEB "låser" laptopen for andre programmer enn Inspera Assessement.
Hva kan du søke om ved andre vurderingsformer?
Det er fakultetet eller instituttet som administrerer emnet du skal ta eksamen i, som behandler søknader om tilrettelegging ved andre vurderingsformer enn saleksamen.
Ved andre former for eksamen (muntlig eksamen, hjemmeeksamen, oppgaveinnlevering m.m.) kan du søke om følgende former for tilrettelegging:
- Utvidet tid
- Ammetid
- Endret vurderingform
- Andre tiltak eller hjelpemiddel
For andre vurderingsformer enn saleksamen, ta kontakt med fakultetet ditt dersom du har spørsmål om tilrettelegging. Se kontaktinformasjon under.
Hvilken dokumentasjon skal du legge ved?
Dokumentasjonen skal være fra lege, psykolog eller annen sakkyndig, og må inneholde informasjon om de faktiske og konkrete ulempene din tilstand, eller medisinering, medfører i den/de gitte eksamenssituasjonen/eksamenssituasjonene. Dette er nødvendig for å avgjøre hvilke tilrettelegging du trenger ved eksamen.
Dokumentasjonen laster du opp samtidig med søknaden din, eller i etterkant via linken "Skjema for ettersending av dokumentasjon", som du får i "Forvaltningsmeldingen" til din student-epost. Dokumentasjon må ettersendes senest 2 uker før første eksamensdato.
Hvis du ønsker det kan legen fylle ut dette skjemaet i stedet for ordinær legeerklæring.
Søknad og dokumentasjon blir behandlet konfidensielt.
Pollenallergi i vårsemesteret
Allergi gir vanligvis ikke grunnlag for å si at studenten har en urimelig ulempe i eksamenssituasjonen.
Ved alvorlige plager kan det likevel innvilges forlenget tid i form av hviletid. Det må da fremgå tydelig i legeerklæringen:
- hvilke plager det gjelder
- hva slags pollen studenten er allergisk mot
- konkret hvilke uker/måneder dette gjelder
- at studenten har alvorlige plager
Når skal du søke?
Jo tidligere du søker om tilrettelegging, jo bedre hjelp kan vi gi. Søk derfor helst før:
- Høstsemesteret: 1. september
- Vårsemester: 1. februar
Vi oppfordrer deg til å søke så tidlig som mulig, men du må være vurderingsmeldt i de aktuelle emnene for å kunne søke. Du kan ettersende dokumentasjon, men helst ikke senere enn 2 uker før første eksamen.
Akutte lidelser
For akutte lidelser som er oppstått etter fristen har gått ut, eller hvis andre særlige grunner tilsier det, kan UiB vurdere søknader etter fristen. Du må da dokumentere at behovet for tilrettelegging har oppstått etter at søknadsfristen gikk ut.
Når får du svar på søknaden?
Når søknadsfristen har gått ut blir søknadene behandlet fortløpende etter hvilken dato første saleksamen finner sted. Det vil si at de som har sin første eksamen tidlig i semesteret, får svar først. Vi etterstreber å gi alle et svar senest 2 uker før første eksamensdato.
Så lenge du har fått kvittering på epost om at søknaden er mottatt kan du være trygg på at den blir behandlet. Kvitteringen blir sendt til din student e-post og har tittel "Forvaltningsmelding".
Digital postkasse
Vi anbefaler alle våre studenter å bruke digital postkasse. Da får du vårt svarbrev så snart det er ferdigstilt hos oss. Hvis svarbrevet må sendes i vanlig postgang er det viktig at navnet ditt står på postkassen. Vi sender ikke svarbrev via epost.
Kontakt
Skriftlig saleksamen
Har du spørsmål om tilrettelegging ved skriftlig saleksamen kan du sende e-post til: tilrettelegging@uib.no.
Andre vurderingsformer
Spørsmål om tilrettelegging ved andre eksamensformer (muntlig eksamen, hjemmeeksamen osv.) kan du rette til fakultetet eller instituttet som administrerer emnet: