Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Driftsmidler

Det er en forutsetning for opptak på ph.d.-programmet at doktorgradskandidaten har tilstrekkelig med driftsmidler til å gjennomføre doktorgradsprosjektet.

Hovedinnhold

Driftsmidlene skal typisk dekke innkjøp av bøker og programvare, kurs- og konferansedeltakelse, utgifter til datainnsamling og -bearbeiding, utgifter til feltarbeid, språkvask etc. Kandidater som er tilsatt i stipendiatstilling ved UiB har driftsmidler etter faste satser. Dersom gjennomføring av doktorgradsprosjektet forutsetter kostnader som overstiger de ordinære driftsmidlene som inngår i stipendet, må finansieringen av slike kostnader være avklart før en søker om opptak.

I tillegg til de ordinære driftsmidlene kan kandidatene søke fakultetet om reisestøtte til lengre forskningsopphold i utlandet. Denne ordningen gjelder primært for kandidater tilsatt som universitetsstipendiat ved fakultetet og for kandidater som har kvotestipend ved UiB. Kandidater med annen finansiering (NFR-stipendiater eller kandidater med annen ekstern finansiering), kan komme i betraktning dersom det gjenstår ledige midler.

Når det gjelder driftsmidlene skiller vi mellom tre kategorier doktorgradskandidater:

1. Universitetsstipendiater ansatt ved Universitetet i Bergen
Universitetsstipendiater har en driftsbevilgning på kr 36 000 pr år, totalt kr 144 000.

Driftsmidlene skal dekke utgifter både til forskningsprosjektet og opplæringsdelen, f.eks. bøker og programvare, datainnsamling og databearbeiding, kurs- og konferansedeltakelse, feltarbeid, språkvask etc. Det gis anledning til å kjøpe inn utstyr som er nødvendig i gjennomføringen av ph.d.-prosjektet. Innkjøpt utstyr forblir UiB sin eiendom.

Midlene kan overføres fra år til år slik at en kan spare opp for å finansiere lengre utenlandsopphold og feltarbeid.

Det er viktig at driftsmidlene brukes på en planmessig måte.

Driftsmidlene administreres av instituttet, som også fører regnskap. Alle fakturaer, reiseregninger osv. skal leveres til instituttet. Driftsmidlene overføres fra fakultetet til instituttet i forbindelse med den årlige budsjettildeling.

Driftsmidlene kan disponeres så lenge kandidaten er tilsatt som stipendiat. Eventuelt ubrukte midler tilfaller instituttet.

2. NFR-stipendiater ansatt ved Universitetet i Bergen
NFR-stipendiater ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet har en driftsbevilgning på kr 36 000 pr år, totalt kr 108 000. Dersom det inngår lengre feltarbeid som del av prosjektet, skal det være søkt om støtte til dette fra NFR. Midler til feltarbeid vil derfor følge stipendtildelingen fra forskningsrådet som egen prosjektbevilgning i tillegg til de ordinære driftsmidlene.

Driftsmidlene skal dekke utgifter både til forskningsprosjektet og opplæringsdelen, f.eks. bøker og programvare, datainnsamling og databearbeiding, kurs- og konferansedeltakelse, feltarbeid, språkvask etc. Det gis anledning til å kjøpe inn utstyr som er nødvendig i gjennomføringen av ph.d.-prosjektet. Innkjøpt utstyr forblir prosjektet sin eiendom.

Midlene kan overføres fra år til år slik at en kan spare opp for å finansiere lengre utenlandsopphold og feltarbeid.

Det er viktig at driftsmidlene brukes på en planmessig måte.

Driftsmidlene og eventuell prosjektbevilgning administreres av instituttet og belastes prosjektet. Alle fakturaer, reiseregninger osv. skal leveres til instituttet.

Driftsmidlene kan disponeres så lenge kandidaten er tilsatt som stipendiat. Eventuelt ubrukte midler tilfaller instituttet.

3. Andre
Denne gruppen omfatter kandidater som er tilsatt i stipendiatstilling ved høgskoler og forskningsinstitusjoner, kandidater med fast tilsetting ved ekstern institusjon, kandidater som har mottatt stipend o.l.

Det er en forutsetning ved opptak at eksternt finansierte kandidater uten tilsetting ved UiB har tilstrekkelige driftsmidler til rådighet for å gjennomføre doktorgradsutdanningen. Et realistisk budsjett må settes opp og inkluderes i søknaden. Dekning av de oppsatte utgiftene må garanteres av den institusjonen som finansierer kandidaten.