Hjem
Portal for undervisere
Praktisk undervisningsplanlegging

Timeplaner og undervisningsrom

Lurer du på hvor undervisningsrom på campus er? Trenger du brukerstøtte med utstyret i et undervisningsrom, eller ønsker å flytte eller avlyse undervisning på emnet ditt?

Hovedinnhold

Time- og eksamensplaner

Hvert semester legges en kompleks kabal av timeplaner og eksamensplaner ved UiB, hvor tusenvis av emner skal plasseres i undervisningrom eller eksamenslokale med rett utstyr og tilstrekkelig plass, til tider som tar høyde for at både studenter og undervisere kombinerer flere av emnene. 

UiB bruker systemet TP til planlegging av undervisning og eksamen, og det er i hovedsak studieadministrasjonen som bruker dette systemet. TP er et verktøy for å automatisk generere timeplaner med datoer, klokkeslett og rom til alle emner, basert på innmeldte behov fra fagmiljøene, med kollisjonssikring mellom emner som det er meningen at studenter skal kunne ta samtidig. TP brukes også for å lage eksamensplan hvert semester.

Prosess for å melde timeplanbehov

I midten av semesteret (cirka februar/mars for høstundervisning og august/september for vårundervisning - tidspunktet kan variere mellom fakultetene) innhenter studieadministrasjonen informasjon om neste semesters emner og undervisning. Her er det viktig å få god oversikt over fagmiljøenes behov, for å sikre at emnet planlegges i passende rom og i ønsket format. Se nederst på siden for informasjon om ulike romtyper og utstyret i rommene.

Deretter (cirka april/mai for høstundervisning og oktober/november for vårundervisning - tidspunktet kan variere mellom fakultetene), registrerer studieadministrasjonen behov for alle emner i timeplanleggingssystemet, som genererer timeplaner som best utnytter tilgjengelig plass og tid. Dette utgangspunktet bør revideres i dialog mellom fagmiljø og studieadministrasjon, for å sikre at man lager gode timeplaner for både undervisere og studenter.

De endelige timeplanene publiseres på UiBs nettsider 1. juli for høstsemesteret og 1. desember for vårsemesteret.

Etter publisering finner du timeplanene

Detaljering av undervisningsøktene

Du kan selv detaljere de enkelte undervisningsøktene på et emne, direkte i timeplanen. Her kan du for eksempel angi tema eller lesestoff knyttet til de enkelte undervisningsøktene. 

For å legge inn informasjon på undervisningsøktene, finn emnets timeplan på uib.no, logg inn øverst til høyre, og klikk på den blå "rediger"-knappen på økten.

<skjermbilde>

Endring av timeplaner underveis i undervisningen

I løpet av semesteret kan det bli behov for å gjøre endringer i timeplanen, for eksempel at undervisningsøkter blir kansellert, rommet må byttes, eller lignende. Da kan du ta kontakt med studieadministrasjonen ved instituttet/fakultetet ditt og beskrive hvilke endringer du har behov for, så vil de legge det i timeplansystemet for deg.

Merk at timeplanen i emnebeskrivelsen på uib.no oppdateres umiddelbart etter endringen er gjennomført i timeplanleggingssystemet, men det er noe forsinkelse fra en timeplanendring er iverksatt til den viser i kalenderen i Mitt UiB.

Dersom du får et akutt behov for å avlyse en undervisningsøkt kort tid i forveien, for eksempel på grunn av sykdom, kan du markere det i timeplanen, samme sted som du detaljerer undervisningsøktene. 

<skjermbilde>

Ved å hake av for "avlys" nederst i ruten, markeres undervisningsaktiviteten som avlyst i studentenes timeplan. Merk at det ikke sendes noe varsel til studentene, så det kan være lurt å varsle dem med en melding i Mitt UiB.

Planlegging av eksamen

Samtidig med timeplanleggingen skjer også planleggingen av eksamensperioden. Her varierer prosessen mellom fakultetene, men en fellesnevner er at studieadministrasjonen legger inn datoer eller eksamensperiode i timeplanleggingssystemet TP. TP setter automatisk eksamensdatoer basert på behovene som meldes inn, og sørger for at det ikke er kollisjon mellom emner som det er meningen at studenter skal kunne ta samtidig. Ved saleksamen er det viktig å melde inn et estimat på antall plasser som trengs, og eventuelt utstyr det er behov for under eksamen. 

De tildelte eksamensdatoene kan revideres frem til publisering (cirka mai for høsteksamener og november for våreksamener - tidspunktet kan variere mellom fakultetene). Merk at for saleksamener kan det være begrenset mulighet til å be om bestemte datoer, ettersom det er begrenset med plass i saleksamenslokalene.  

 

 

Undervisningsrommene på campus

Under finner du informasjon om undervisningsrommene på campus.

Kart til UiBs bygninger og undervisningsrom

Tjenesten kart.uib.no er en karttjeneste som hjelper deg å finne steder på UiBs campus og veien dit - både utendørs mellom steder og bygninger, og innendørs til bestemte rom. 

I søkefeltet kan du søke etter bygninger, rom og adresser, og be om veibeskrivelser mellom dem. Du kan også dele lenker til kart med andre, for eksempel veien til kontoret ditt for å hjelpe studenter finne frem til veiledningsavtaler. 

Utstyr i undervisningsrommene

I UiBs romoversikt finner du oversikt over alle undervisningsrommene. Her kan du også se bilder av rommene og lister over hvilket utstyr som er tilgjengelig i hvert av dem.

For mer informasjon om opptak og strømming gjennom i undervisningsrommene, se UiB Læringslab sin veiledning for Videonotat.

Brukerstøtte i undervisningsrommene

På alle fakulteter er IT-assistenter tilgjengelige for å hjelpe undervisere med det tekniske utstyret i undervisningsrommene. Se oversikt over IT-assistenter i UiBhjelp for telefonnumre til IT-assistentene ved de ulike fakultetene.

Du kan også ta kontakt ved å sende en melding i UiBhjelp.