Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

3. Det historiske hjørnet

De første hybridene ble laget med utgangspunkt i noen få hardføre arter med blomsterfarge fra svakt rosa til fiolett.

Roseum Elegans
'Roseum Elegans' er den mest populære av de gamle rosa sortene.
Foto/ill.:
Terhi Pousi

Hovedinnhold

Foredling av rhododendron begynte i Storbritannia mot slutten av 1700-tallet, som så mye annet i hagesammenheng. Utgangspunktet var tre nærbeslektete arter: de amerikanske Rhododendron catawbiense og R. maximum og den europeiske R. ponticum. Disse ga opphav til flere hardføre, litt ‘stivbeinte’ kultivarer som liknet hverandre og hadde blomsterfarger fra lyserosa til fiolett. Den eldste vi har er ‘Roseum Elegans’.

Variasjonen var begrenset, selv om det oppstod former med doble blomster som ‘Fastuosum Flore Pleno’ eller med spesielt bladverk som hos f.eks. ‘Daphnoides’ og ‘Variegatum’. Det var først da den staselige rødblomstrete  R. arboreum ble innført fra Himalaya at man fikk et større register i blomsterform og ­farge, samt tettere, rundere blomsterstander. ‘Lee‘s Dark Purple’ er resultat av en slik forbedring. Andre eksempler er de lyserøde gamle sortene ‘Jacksonii’ og ‘Nobleanum’ fra omkring år 1840.

Vi viser også: Rhododendron catawbiense 'Album', R. catawbiense 'Grandiflorum', R. ponticum 'Roseum', 'Catawbiense Boursault', 'Cunningham's White', 'Cunningham's Dwarf White', 'Madame Carvalho', 'Nobleanum Venustum', 'Purple Splendour', 'Rosamundi'.

- Og historien fortsetter over veien...........

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling