Tropisk veksthus
Det tropiske veksthuset ble opprinnelig bygget til Ficus-forskningen til professor Cornelis C. Berg (1934 – 2012)
Hovedinnhold
Veksthuset på Milde
Et funksjonelt veksthus er avgjørende for å kunne formere og utvikle samlingene våre, samt å vedlikeholde de plantene som ikke kan overleve utendørs. Det første veksthuset fra 1980 ble for lite etter hvert som aktiviteten økte og nye behov meldte seg. Med støtte fra Norges allmennvitenskapelige forskningsråd, Meltzerfondet, Bjarne Rieber og Arboretets venner, kunne to nye veksthus innvies 24. mai 1991 - samtidig med feiringen av 20-års jubileet til Arboretet.
Tropisk veksthus
Det var en stor dag for professor Cornelis C. Berg (1934 – 2012) da han kunne ta det nye veksthuset i bruk til sin forskning på fiken, eller Ficus . Noen av plantene hadde Berg med seg fra samlingen han hadde bygget opp i Utrecht i Nederland. I tillegg var han verden rundt og samlet frø, og vi har senere sendt ut stiklinger av de viktigste plantene til andre botaniske hager. Fiken-plantene som står igjen etter Berg er blitt klippet og stelt i mange år, og de utgjør fortsatt grunnstammen i dette veksthuset.
Varmt og fuktig klima
I ulike deler av veksthusene reguleres temperaturen opp og ned i løpet av året, men den tropiske avdelingen må ha et jevnt varmt og fuktig klima hele året, ellers vil ikke de tropiske plantene trives. Vi bruker skyggegardiner, lufteluker i taket, og elektrisitet til å regulere temperaturen til ca. 18 °C året rundt. Gardinene fungerer både til å isolere mot kulde om vinteren og mot sol på varme dager.
Tropiske regnskoger
Tropene er den regionen i verden med størst biologisk artsmangfold, og tropiske regnskoger inkluderer mange planteslekter og familier som ikke kan vokse i Norge. Noen er velkjente potteplanter, godt tilpasset til forholdene innendørs med god varme og lite lys. Andre kjenner kanskje fra kjøkkenet – men vet du hvordan banan, ananas, sukkerrør eller ingefær ser ut i virkeligheten?
Utforsk og se hva du kan finne...
Morbærfamilien (Moraceae)
De rundt 1400 artene av Moraceae er inndelt i opptil 40 slekter, men én slekt skiller seg ut for sitt mangfold og store overflod i tropene: de over 700 artene av fiken - slekten Ficus. Hvilke av trærne i vår lille regnskog er fiken – og kan du se de karakteristiske fruktene, som består av en tykk beholder som omslutter og skjuler de små blomstene? Se også etter den lille Dorstenia der blomsterstandene er åpne og ikke lukket som hos fiken.
Begoniafamilien (Begoniaceae)
Med unntak av én slekt tilhører de over 2000 artene i begoniafamilien den pantropiske slekten Begonia. Det er flere begoniaarter i veksthuset – se etter de karakteristiske bladene med asymmetrisk basis, og se om du kan kjenne igjen de separate hunn- og hann-blomstene. De ser ganske forskjellige ut, med ulike antall fargerike kronblader og hunnblomstene har en særegen fruktknute med vinger.
Myrkonglefamilien (Araceae)
Du kjenner kanskje igjen ‘Vindusblad’ Monstera deliciosa eller ‘fredslilje’ Spathiphyllum cochlearispathum fra blomsterbutikken, men de rundt 3700 artene i myrkonglefamilien omfatter mange slekter og en rekke vekstformer fra små vannplanter til gigantiske urter og klatreplanter. Deres bisarre blomsterstander består av mange reduserte blomster arrangert på en egen stengel og omgitt av et stort blad som mangler grønnfarge. Disse kan tiltrekke seg fluer ved å late som de lukter råttent kjøtt. Lukt med omhu!