Soya de siste 100 år
I løpet av de siste 100 årene har soyabønner blitt et allestedsnærværende produkt i det moderne forbrukersamfunn. De er ingrediens i dyrefôr, så vel som mange matvarer og forbruksvarer.

Hovedinnhold
I løpet av de siste 100 årene har soyabønner blitt et allestedsnærværende produkt i det moderne forbrukersamfunn. De er ingrediens i dyrefôr, så vel som mange matvarer og forbruksvarer. Dagens verdensomspennende soyaproduksjon ligger på rundt 385 millioner tonn per år. Dette er halvparten av det som produseres av andre matvarer som hvete og ris, som er basismat for mennesker (som produseres henholdsvis 780 og 755 millioner tonn av årlig i verden). Faktisk spiller soya en stor rolle i vårt dagligliv, selv om den konsumeres indirekte. I Norge blir soya blant annet brukt som proteinkilde i laksefôr.
Så hva er egentlig soya? Hvorfor brukes så mye soya verden rundt? Hvordan har soya handel blitt så stort? Hvordan ble soyaplanten forandret for dyrking? Vi ønsker å formidle soyaens industrielle, ernæringsmessige og landbruksmessige verdi. Dessuten skal vi sette de politiske og økonomiske båndene knyttet til planten it et historisk perspektiv.
Deltakere:
Ines Prodöhl, Professor, historie, Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap og autor av boken «Globalizing the Soybean: Fat, Feed, and Sometimes Food, c. 1900–1950», published with Routledge 2023.
Berit Gehrke, Dr., seksjonsleder Universiteetshagene, Universitetsmuseet i Bergen, botaniker. De botaniske hagene har dyrket soya ute i Bergen de siste 2 år.
Erik-Jan Lock, Professor, Forskningssjef for området Ernæring og fôrteknologi i Nofima, et ledende, norsk matforskningsinstitutt som driver forskning og utvikling innen akvakultur, fiskeri og mat.
Programmet bestå av presentasjoner på 20 minutt, pluss tid for spørsmål i form av diskusjonspanel etter presentasjonene.
Lett servering. Påmelding gratis.