Hjem
Universitetshagene
Bergen botaniske hage

Naturkrise

Naturkrisen er et begrep som ofte benyttes om det økende tapet av naturmangfold og økosystemtjenester i verden, som følge av menneskelig aktivitet.

Rødlistebedet i Bergen botaniske hage
Noen av våre rødlistede planter er vist i denne utstillingen i Bergen botaniske hage
Foto/ill.:
Solveig Lokøen Knudsen

Hovedinnhold

Naturen forsvinner i en alarmerende fart verden over, mye på grunn av måten vi bruker den på. For å løse naturkrisen og sikre en mer bærekraftig bruk av natur så må vi både restaurere mer av våre økosystemer og begrense flere av de viktgste påvirkningene som invaderende fremmede arter, klimatilpasninger, arealbruk, overhøsting og forurensing.

I dette arbeidet er det laget en rødliste for Norge. Det er en oversikt over plante- og dyrearter som er truet av negativ påvirkning og som står i fare for å bli utryddet. I arbeidet med rødlisten er alle viltvoksende karplanter i Norge blitt vurdert. I den siste rødlisten fra 2021 er til sammen 1376 arter av blomsterplanter, bregner og andre karsporeplanter vurdert. Av dem er 475 arter (35%) plassert som truet.

Det kan være mange årsaker til at arter viser tilbakegang i utbredelsen slik at de har kommet på rødlisten. Bruken av landskapet har endret seg mye det siste hundreåret, og en rekke arter har derfor fått redusert sine leveområder. Mange endringer har skjedd som følge av menneskeskapte faktorer som endringer i landbruk, skogbruk, nedbygging av sårbare arealer, drenering og forurensning. Klimaendringer blir trukket inn som en faktor som har en forventet effekt på mange arter, men vi kjenner ikke på langt nær rekkevidden av den. 

De 5 største årsakene til naturkrisen:

  • Endret arealbruk til at arter og naturområder 
  • Rovdrift og overbeskatning av arter, særlig i marine miljø.
  • Menneskeskapte klimaendringer, for eksempel tørke og ekstreme temperaturer.
  • Forurensing, for eksempel urenset kloakk, plastforsøpling og utslipp av miljøgifter.
  • Invaderende eller fremmede arter som utkonkurrerer stedegne arter.

I denne omvisningen vil vi snakke om truede arter, hvordan de forsvinner og hva vi kan gjøre for å hjelpe.